Хрватска, дан после избора

ХДЗ победник избора за Хрватски сабор. Мост поново условљава улазак у Владу. После неуспеха, Зоран Милановић одлази са чела СДП-а.

Други парламентарни избори за мање од годину дана у Хрватској нису донели толико новина у изборном резултату, колико у позиционирању странака. ХДЗ и СДП су заменили места. Први је добио изгубљену утакмицу, а други изгубио у продужецима. Први добио лидера, други свом већ тражи наследника. Мост, као нова опција на политичкој сцени, добио је појачање у Живом зиду. Како сада ствари стоје, једино није могућа велика коалиција са СДП-ом. 

Иако је ХДЗ релативни победник, нове снаге Мост и Живи зид показују да добар део грађана Хрватске жели промене. Уз гласове мањина и мањих странака, отворене су могућности за разне мање-више стабилне постизборне комбинације. Зато је лидер ХДЗ-а, који је за само два месеца опоравио странку, опрезан и у слављу и у најавама будућих потеза.

"Још једном понављам да смо отворени за сарадњу са оним странкама које су нам програмски блиске и које имају исти поглед на свет", рекао је председник ХДЗ-а Андреј Пленковић.

Народну коалицију предводи СДП, који је за пет година изгубио готово трећину бирача. Изборни дан био је њихов 11. септембар.

"Свако од нас треба потиснути своје личне амбиције и таштину и ставити се на располагање држави", каже председник СДП-а Зоран Милановић.

После преспаване ноћи тражи наследника на месту лидера странке и већ другачије процењује домет нове владе.

"Ништа не указује на то да би Влада која се може саставити након ових избора могла бити имало ефикасна и стабилна", рекао је Милановић.

Мост поново поставља услове највећима па иде и корак даље.

"Од овог тренутка тече рок од пет дана, нећемо се ценкати, нити с јемствима нити са поверењем грађана. Ако им је стало до државних интереса и до једнакости грађана, онда то могу показати својим делима, не речима, кроз сва она јамства која смо затражили", каже Божо Петров, лидер Моста.

Професор Правног факултета у Загребу Иво Римац очекује дуге и тешке преговоре са Мостом.

"Питање колико ће Мост, односно Божо Петров, рационално процењивати свој политички утицај, своје политичке могућности, а колико ће инсистирати на овом врло чудном моделу који они заговарају већ други пут након других избора на којима су учествовали", каже Римац.

Говор лидера Живог зида у изборној ноћи, коалицији којој се још не жури у власт, многи у Хрватској оцењују као месијански.

"Наше време тек долази и позивам све на јединство, на усмереност ка циљевима и успех неће изостати", рекао је Иван Вилибор Синчић.

Коалиција Живи зид, која је кампању заснивала на чињеници да после избора неће ни са ХДЗ-ом ни са СДП-ом, и сада верује да ће бити хомогена и у Сабору. То су исто веровали и у колацији Мост после избора у новембру, па их је од 19 посланика у два наврата напустило њих седам. Намеће се питање да ли ће неко са листе Живог зида наћи заједнички језик са највећима.

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић каже да неће допустити одуговлачење и ултиматуме у вези са формирањем Владе, јер, понавља, Хрватска нема времена за губљење.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије