"Нећу допустити одуговлачење, нема времена за губљење"

Председница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић каже да ће консултације о новом мандатару сазвати по добијању коначних резултата превремених парламентарних избора и истакла да неће допустити одуговлачење и ултиматуме, јер Хрватска нема времена за губљење.

"Нећу допустити одуговлачење и ултиматуме који иритирају јавност, и нису пут према изградњи стабилне Владе. Хрватска нема времена за нова надмудривања. Треба нам способно и одлучно вођство окренуто према будућности које ће осигурати привредни раст", рекла је Грабар-Китаровић у обраћању јавности после објављивања потпуних резултата недељних избора.

Хрватска председница уверена је да ће ускоро добити доказ о натполовичној подршци за састављање новог Сабора и Владе. За формирање владе потребна је подршка најмање 76 од укупно 151 посланика у Сабору, а ниједна политичка опција на изборима није освојила апсолуту већину.

Колинда Грабар-Китаровић је посебно честитала на оствареној релативној победи Хрватској демократској заједници (ХДЗ), из које и сама долази. Такође је оценила да је Хрватска показала да је земља зреле демократије, али и додала да је слаба излазност упозорење свима да морају вратити поверење у политичаре.

Државна изборна комисија (ДИП) објавила је потпуне резултате ванредних парламентарних избора после 100 одсто обрађених бирачких места који показују да власт неће моћи да буде формирана без постизборних коалиција.

ХДЗ и партнери су освојили 61 мандат, Народна коалиција предвођена Социјалдемократском партијом 54, Мост 13, Једина опција (Живи зид и партнери) осам, Истарски демократски сабор три, Коалиција за премијера два мандата, Хрватски демократски савез Славоније и Барање један, колико је у дијаспори освојила и независна листа Жељка Гласновића.

ДИП ће коначне резултате избора објавити када истекну жалбени рокови, а то ће потрајати више дана.

Излазност је била 52,59 одсто, што је око десет одсто мање од новембра прошле године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара