Милановић: Више се нећу кандидовати за председника СДП-а

Лидер СДП-а Зоран Милановић изјавио је да се више неће кандидовати за председника те странке.

"После јучерашњих резултата на ванредним парламентарним изборима нећу се поново кандидовати за председника СДП-а. Не мислим да учествујем на унутарстраначким изборима и позивам партијска тела да што пре распишу изборе", рекао је Милановић на конференцији за новинаре.

Према Статуту СДП-а, избори за новог шефа странке морају да се спроведу у року од 150 дана од службене објаве резултата парламентарних избора. Милановић је рекао да очекује да то буде што пре.

Оценио је и да велика коалиција ХДЗ-а и СДП-а није могућа и да нема смисла. Хрватској треба стабилна влада, али, како је рекао, то неће бити евентуална влада ХДЗ-а и Моста. Такође је рекао да су шансе СДП-а за формирање владе "минималне".

"Увек сам говорио: када се заврши лоше, крив сам ја, када се заврши добро, заслужни смо сви ми", одговорио је Милановић на питање новинара зашто не каже да ли се осећа кривим за лош изборни резултат СДП-а.

Упитан да ли је спреман да честита на победи лидеру Хрватске демократске заједнице Андреју Пленковићу, Милановић је одговорио да је то спреман да учини тек када се "они извине за све упућене клевете" попут оне да штите убице бивше југословенске тајне службе.

Додао је да изборна излазност никад није била мања и оценио да је то превагнуло у корист конкуренције.

Председник СДП-а је рекао да неће учествовати у унутарстраначкој кампањи, али и оценио да СДП-у треба "јак и енергичан лидер који ће се борити против малограђанског морала и предрасуда".

Милановић је додао да ће размислити хоће ли бити посланик у Сабору и чиме ће се бавити, али да се сигурно неће досађивати.

Коментаришући 54 мандата које је освојила коалиција окупљена око СДП-а, Милановић је оценио да левица у Хрватској од када је он председник СДП-а никада није пала испод 30 одсто.

Милановић је на чело СДП-а дошао 2007, после смрти дотадашњег председника странке Ивице Рачана. Последњи пут је за председника странке потврђен у априлу, на унутарстраначким изборима који су уследили после редовних парламентраних избора у новембру прошле године. Тада му је противкандидат био Златко Комадина.

Страначки опоненти више пута су јавно указивали Милановићу да је од парламентраних избора 2011. изгубио све изборе у земљи.

Ријечки Нови лист објавио је раније данас да ће се, након дебакла Народне коалиције, окупљене око СДП-а, њен лидер Зоран Милановић повући са чела странке. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара