Подгорица, ухапшен због учешћа на страним ратиштима

Црногорска полиција ухапсила је на аеродрому у Подгорици држављанина Црне Горе због сумње да је учествовао у рату у Сирији, преносе подгорички медији.

Позивајући се на полицијске изворе, неки медији наводе да је у четвртак на аеродрому ухапшен Х. Б, а да су заједно са њим приведени и његова супруга и малолетно дете.

Они су приведени по повратку из Турске, а Х. Б. се сумњичи да је ушествовао на страним ратиштима, што је црногорским кривичним законом забрањено и кажњиво.

Ово је прво хапшење неког црногорског држављанина због сумње да је учествовао у страним формацијама у Сирији.

У току је истрага, а полиција и Тужилаштво се нису оглашавали овим поводом.

Црногорски прописи од марта 2014. године кажњавају учешће држављана Црне Горе на страним ратиштима затворским казнама до 10 година.

Затвором се кажњавају учесници у страним, оружаним формацијама, као и они који врбују, регрутују, организују, руководе, превозе или финансирају појединце и групе ради учешћа на страним ратиштима.

Поједине процене страних обавештајних служби указивале су да је на ратиштима у Сирији боравило 35 црногорских држављана, од којих је седам погинуло на ратишту у Сирији.

Према безбедносним проценама, на атиштима у Сирији и Ираку тренутно је 19 црногорских држављана, док се њих седам вратило.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво