Додик: Референдум o Дану РС се не може спречити

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да никакав високи представник не може да спречи одржавање референдума о Дану Републике Српске 25. септембра, првог у низу референдума који ће РС организовати на различите теме, преноси Фонет.

"Референдум је ствар Републике Српске, а високи представник и да хоће нешто да учини, не зна се на који начин би то могао да уради, а ми га не бисмо ни испоштовали", рекао је Додик у интервјуу Срни, који преноси РТРС.

Додик је истакао да је тема за референдум пажљиво изабрана и да су око ње окупљени сви из Републике Српске. Ту нема ништа недемократског, нецивилизацијског и антидејтонског, оценио је Додик.

Он је додао да као што високи представник не поштује Републику Српску, тако ни РС нема потребу више да поштује високог представника у делу његових наметања решења, која је крио иза демократије и Дејтонског споразума.

"Ако је ико кршио Дејтонски споразум у БиХ, кршио га је високи представник, а при томе не мислим само на Валентина Инцка, већ на високог представника уопште", рекао је Додик.

Он је поручио да треба да престане "болесна ситуација", у којој Бошњаци увек "јаучу" међународној заједници када им је нешто потребно.

Он је истакао да ће референдум о Дану Републике дати снагу законском решењу, које нема ниједан закон у БиХ и Републике Српске, а тај плебисцит ће бити у основи доношења закона о 9. јануара као Дану Републике.

"Ту више ништа неће моћи да уради ни Уставни суд БиХ, нити било какве институције на које се они позивају, па ни високи представник", рекао је Додик.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се