Аустрија: Избегличка криза угрожава ЕУ

Аустријанци сматрају да је Европска унија угрожена због избегличке кризе, показује истраживање Аустријског друштва за европску политику.

Чак 78 одсто Аустријанаца сматра да је будућност ЕУ "угрожена" или "веома угрожена".

Многи се питају има ли оправдања за постојање ЕУ кoja није у могућности да реши проблеме попут актуелне избегличке кризе, а истраживање је показало и да је жеља за европским одговором на талас избеглица веома изражена међу становништвом.

Готово сваки други Аустријанац (49 одсто) жели заједничко решење земаља чланица ЕУ, а свега 36 процената је за националне мере.

"Већина Аустријанаца спознаје да националне мере представљају само привремено решење за избегличку кризу", објаснио је Паул Шмит, генерални секретар Аустријског друштва за европску политику.

Шмит је истакао да је несигурност међу грађанима све већа, посебно када националне владе не следе стратегију на европском нивоу, што се одражава и на њихов став о ЕУ, пошто је удео оних који су за останак у Унији опао на 61 одсто.

Истовремено, у порасту је број оних који више не могу да процене да ли чланство у Унији представља предност или не. Таквих је сада 19 одсто, што је највише од приступања Аустрије ЕУ 1995. године.

Такође, сваки пети Аустријанац, односно њих 21 одсто, већ је за иступање из ЕУ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара