Љубљана: Салафисти се не обучавају у Словенији

Словенија саопштава да не постоје никакве назнаке да се у тој земљи обучавају радикални исламисти, који затим одлазе у Ирак и Сирију. Бечки лист "Пресе" објавио је да су центри за обуку џихадиста, осим у Сирији, и у мањим камповима у Европској унији и на Балкану. На том списку је и Словенија.

У недавном извештају европске полицијске агенције, Словенија је међу државама у којима су полигони салафиста за обучавање бораца такозване Исламске државе.

Пресе тврди да исламисти долазе организовано, окупљају се у у шумама у околини Љубљане, тамо се регрутују и вежбају. Званично, Европол не жели да даје детаљније информације о центрима за обуку унутар Европске уније.

"Имамо детаље о 3.700 страних бораца који су ангажовани у зони сукоба. То међутим није потпуна слика", каже директор Европола Роб Вејнрајт.

Бечки дневник наводи да су у Словенији салафисти из Немачке, Луксембурга, Словеније и Аустрије.

Међународни истражитељи посебно држе на оку Босну и Херцеговину, тачније село Горњу Маочу, које контролишу вехабије. Кратким саопштењем огласила се словеначка полиција, у коме се истиче да су свесни опасности од тероризма и предузимају превентивне мере благовременог откривања исламиста.

"Провером наших информација за рано откривање радикалних активности није потврђена сумња о постојању тренажног центра за салафисте у Словенији, нити о увежбавању екстремиста у шумама око Љубљане", наводи словеначка полиција.

Програм обуке такозване Исламске државе, како тврди бечки дневник, веома је професионалан. Екстремисти добијају и књижицу из које уче све што је потребно за герилски рат.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво