Хрватска дијаспора почела гласање за Сабор

Бирачка места за хрватску дијаспору отворена су данас у више земаља, па и у Србији, а на њима ће грађани који имају хрватско држављанство моћи да гласају за заступнике у Хрватском сабору, од 7 до 19 сати.

У Србији се избори одржавају данас и сутра у конзуларним одељењима Хрватске у Београду и Суботици. Гласање је почело у Аустралији у Канбери, Мелбурну и Сиднеју, отворена су и биралишта у БиХ, а због временске разлике последње гласање ће бити у Лос Анђелесу у САД, јављају хрватски медији.

У иностранству се за гласање регистровало више од 36.000 бирача, хрватских држављана без пребивалишта у Хрватској - највише у БиХ 21.600 и Немачкој 5.900.

Хрватски држављани у БиХ, моћиће на изборима да гласају на 33 бирачка мјеста у Сарајеву, Мостару, Тузли и Бањалуци.

Председавајући Председништва БиХ Драган Човић гласао је међу првима на биралишту у Мостару.  Човић је изразио очекивање да ће будућа влада Хрватске снажније помоћи БиХ на њеном евроатлантском путу и Хрватима у тој земљи да остваре једнакост, пренела је агенција Хина.

"Од Хрватске као кључног партнера на евроатлантском путу очекујем много како би нам олакшали процесе приближавања ЕУ и НАТО. Много више може учинити да ми своје тржиште отворимо према ЕУ, јер у месец дана морамо решити питање традиционалне трговине, а то значи отворити БиХ тржишту ЕУ", рекао је Човић новинарима.

Према његовим речима БиХ очекују бројне реформе у приближавању ЕУ и НАТО, међу којима је и прилагођавање трговинског дела Споразума о стабилизацији и придруживању с ЕУ.

Он је најавио промене изборног закона како би се онемогућило да други бројнији народи бирају Хрватима представнике у власти.

Избори за хрватски Сабор у БиХ и ван Хрватске трају два дана, биралишта су отворена у 7.00 сати и затварају се у 19.00 сати.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се