"Окршај" аустријске полиције и војске на Шпилфелду

На граничном прелазу Шпилфелд, преко којег у Аустрију улази највећи број миграната, дошло је до проблема у односима аустријске полиције и војске, пошто полиција о свом повлачењу са тог прелаза није обавестила војску.

Према писању недељника "Профил", челници полиције су 28.октобра после 18 сати одлучили да делимично отворе пролазе из безбедносних разлога, јер се око 3.000 избеглица окупило на путу ка граници, а словеначка страна најавила долазак даљих 1.500.

Пре отварања полицајци су се повукли, али о одлуци нису обавестили војску, па су се војници, без одговарајуће заштитне опреме, нашли у гужви, међу мигрантима.

Због тога је дошло до вербалног "окршаја" руководства полиције и војске, а како преноси "Профил", видљиве су и разлике у ставовима о тактичком деловању на прелазу Шпилфелд.

Тако је полиција одбила предлог војске да на прелазу позиционира оклопно возило Пандур, које би требало да користи у случају покушаја избеглица да пробију рампе.

На другој страни, министар одбране Гералд Клуг и министарка унутрашњих послова Јохана Микл-Лајтнер имају сасвим различите ставове о мерама за смањење таласа избеглица.

Док Микл-Лајтнер жели да огради границу према Словенији, Клуг жели да изгради инфраструктуру на лицу места и постави више војника на државну међу.

Након што су се полицијски синдикати обратили јавности и запретили штрајком, ако не буду предузете мере за растерећење чувара реда који имају превише прековремених сати рада, сада се жале и возачи аутобуса, који свакодневно превозе избеглице до привремених смештаја.

Возачи истичу да су на граници издржљивости, наводећи да за воланом проводе до 22 сата.

Иако европска правила налажу да возачи аутобуса могу да возе највише девет сати, односно да највише 56 сати недељно проведу за воланом, специјалном уредбом Министарства саобраћаја, услед избегличке кризе, та правила су у Аустрији привремено промењена.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се