Читај ми!

"Младина": Словенија прокоцкала свој утицај на Балкану

Словенија губи утицај и преимућство на Западном Балкану првенствено због своје политике која је полагала наде у позиве Запада истовремено гледајући с висине на земље региона, пише словеначки недељник "Младина".

У уводнику се објашњава да је словеначко познавање Западног Балкана била озбиљна и дугорочна потенцијална предност за развој Словеније, а међународним компанијама било је лакше да уђу у тај регион преко Словеније.

Деведесетих година Словенија је била најуспешнија република бивше Југославије, у поређењу са другим републикама била је, како се каже, нормална и успешна, са стабилном политичком и економском ситуацијом - "права западна земља на први поглед".

Своју компаративну предност, међутим, Словенија је прокоцкала на два начина, а највећу штету земљи је нанела политика по којој је срамота било сматрати се делом Балкана, оцењује се у тексту.

Уместо да преузме иницијативу да помогне бившим југословенским републикама и повеже их, Љубљана се надала да ће добити било какву позивницу са Запада, макар и најнебитнију, док је остатак региона гледала са висине.

Словенија је успела да изгуби добру репутацију у региону, и када је реч о пословању - словеначки привредници понашају се непрофесионално, а држава и компаније третирају веома лоше привремене раднике из Хрватске, Босне и Србије, констатује лист.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара