Милановић: Подизање зида задње од задњих решења

Хрватски премијер Зоран Милановић изјавио је да је за Хрватску подизање зида на граници "задње од задњих решења" и поново оштро критиковао Мађарску због затварања граница да би зауставила избеглички талас.

После седнице Главног одбора Социјалдемократске партије, Милановић је новинарима рекао да је на седници Европског савета питао челнике Немачке, Аустрије и Шведске јесу ли за то да и Хрватска на својим границама подигне зид који би спречио улазак избеглица и миграната, а да су му они одговорили да то не ради, преноси Бета.

"Имамо званично саопштење из Берлина, где кажу да је мађарски потез нешто с чим се не слажу, што отежава ситуацију, што напросто није добро. Ако ти то мора рећи Немачка у коју сви ти људи (избеглице) одлазе, онда мислим да је савршено јасно ко је ту на правој страни, а ко се потпуно губи, у Будимпешти, а и у Хрватској", одговорио је Милановић на питање новинара о мађарском затварању "зелене границе" с Хрватском.

Он је оценио да се из тог саопштења види ко је у избегличкој кризи "племенит и организован и гледа корак напред, а ко ради неких ситних, паланачких интереса гради зидове".

"Биће им жао након тога, а имају своје савезнике у Хрватској, врло гласне, врло деструктивне. Нећу рећи да их може бити стид, тако се разговара с децом. Ствар је у томе што они нису деца, то су одрасли људи, они то добро знају, само прижељкују хаос у Хрватској, да експлодира нека бомба, да нас погоди потрес од 10 степени Рихтерових, да преплаве реке, да прогнаници измакну контроли и мигранти, то се неће догодити", поручио је хрватски премијер.

Милановић је рекао да односи са Словенијом функционишу, јер је та држава другачија и додао да је у сталном контакту са словеначким премијером Миром Цераром.

"И они могу пуно ефикасније и брже од Мађара да саграде жицу, али ствар је у томе што је то у Словенији једноставно неприхватљив начин понашања", додао је Милановић.

Премијер је поручио да упркос покушајима саботирања, влада ситуацију везану за избеглице успешно држи под контролом.

Министар унутрашњих послова Хрватске Ранко Остојић рекао је у Опатовцу да су "пуно већи проблем (од затварања границе) дуге цеви и борбена кола".

"То није пријатељски акт. Ако ико нарушава односе, онда је то Мађарска, Хрватска то не ради", рекао је министар, пренели су локални медији.

Хрватска је од јутрос почела да преусмерава избеглице према Словенији пошто је Мађарска од поноћи затворила "зелену границу" са Хрватском.

По уласку из Србије у Хрватску избеглице се, према "плану Ц", организовано превозе на словеначко-хрватске граничне прелазе Мацељ и Мурско Средишће, а прве избеглице већ су ушле у Словенију. Одатле настављају пут према Аустрији и другим државама западне Европе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара