Читај ми!

Аустрија очекује 82.500 захтева за азил

Министарство унутрашњих послова Аустрије очекује да ће у овој години бити поднето око 82.500 захтева за добијање азила. Аустрија планира "азил на одређено време".

До краја септембра број поднетих молби за добијање азила износио је више од 55.200, а поређења ради током читаве прошле године, надлежне аустријске власти примиле су укупно 28.100 захтева, преноси Танјуг.

У току актуелне избегличке кризе аустријску границу је прешло око 230.000 особа, које су претежно наставиле путовање у Немачку.

Од када је Немачка увела граничне контроле у Аустрији је забележен раст броја молби за добијање азила.

Тако је у септембру поднета 9.031 молба, а у августу 8.790, наводи Министарство у одговору на посланичко питање партије "Тим Штронах".

Снабдевање избеглица и њихов транспорт изазвали су велике трошкове, који су покривени делимично донацијама и захваљујући помоћи цивилног друштва, указује се у одговору, додајући да се не може проценити колико ће износити трошкови транспорта до краја године.

Према Министарству, држава збрињава просечно 39.000 људи, снабдевајући их храном и смештајем, а крајем септембра било их је чак 53.300, од којих је око 45.300 било у надлежности покрајина, а око 8.000 савезне државе.

Буџет за те намене за 2015. годину био је предвиђен за основне потрепштине у просеку 18.600 људи, тако да је већ у септембру потрошен предвиђен 109,1 милион евра, пошто су трошкови само за те сврхе достигли 151,5 милиона евра.

Због ове чињенице захтева се повећање буџета за идућу годину, али и одобрење за прекорачење буџета до краја године.

У решавању избегличке кризе неопходно је да се Аустрија тесно усаглашава са Немачком, али и да ради на заједничком решењу, оценили су чланови аустријске владе.

План Народне партије Аустрије (ОВП) за увођење "временски ограниченог" статуса азила, према речима аустријског вицеканцелара Рајнхолда Митерленера, могао би ускоро да буде примењен. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво