Читај ми!

Милановић: Мађари ће морати да пуцају на људе ако затворе границе

Премијер Хрватске Зоран Милановић изјавио је у Дубровнику да ће Мађари, уколико затворе границе, морати да пуцају на људе да их одврате од преласка.

Зоран Милановић је рекао да се не боји да ће Мађарска потпуно затворити границу без обзира на то што Мађари већ у недељу довршавају ограду према Хрватској, додајући како ће избеглице тај сноп бодљикаве жице "зубима појести", наводи хрватски портал Дневник, преноси Танјуг.

Милановић је рекао како причу о жичаној огради слушају већ две недеље и истакао да то није ограда већ бодљикава жица.

"То није ограда, то је бодљикава жица. Проблем се мора решити у Турској и Грчкој. Неко је говорио о томе да би требало послати војску на мађарску границу с Хрватском и Србијом, па нека пошаљу бродове у Грчку", рекао је Милановић.

Милановић је, такође, демантовао информацију како је на Превлаку послато 160 припадника специјалне полиције, тврдећи да "ХДЗ шири панику", али и додао како је Црногорцима послата порука да на ту границу не шаљу људе.

"Ово је наша кућа и отворићемо она врата која ми одлучимо. Засад су отворена она на северу, али ћу штитити хрватске интересе и гледамо бар корак напред", рекао је он, нагласивши да се проблем са избеглицама може решити у Грчкој и да је о томе разговарао с немачком канцеларком Ангелом Меркел и британским премијером Дејвидом Камероном.

На питање новинара шта ће Хрватска учинити ако Мађарска заиста затвори државну границу оградом, Милановић је одговорио како ће људи "зубима појести тај сноп бодљикаве жице".

Остојић: Хрватска ће се прилагодити ако Мађарска затвори границе

Хрватски министар унутрашњих послова Ранко Остојић изјавио је да ће се Хрватска брзо прилагодити ако Мађари затворе границу, јер је са Словенијом све договорено. 

Остојић је поновио да је "уверен да су Грци, (премијер Србије Александар) Вучић и (премијер Мађарске Виктор) Орбан склопили пакт", пренео је Јутарњи лист.

У Хрватску је досад ушла 103.071 избеглица, а тренутно их је 2.149 на регистрацији или на путу за Мађарску, што значи да је из Хрватске изашло 100.000 људи, рекао је Остојић испред привременог прихватног центра у Опатовцу, преноси Н1.

"Свима понудимо упутства на три језика. Што се тиче тражитеља азила међу избеглицама, ту се ситуација не мења. Имали смо их досад шест, али то је пало за 50 посто јер су имали двојно држављанство. Ти људи имају свој циљ, добију карте куда да иду – станица Шид па Бапска. То је начин на који се усмеравају према том подручју", рекао је министар, преноси Танјуг.

Остојић је коментарисао и изјаве мађарског премијера Орбана о председнику хрватске владе Зорану Милановићу и рекао да то само говори о његовом понашању.

"Мађарска је била транзитна земља. Прошло је 500.000 људи. Можда би требало рећи колико их је остало у Мађарској. Премијер једне земље који се жицом ограђује према Србији и Словенији, наводно грешком, а према Хрватској 'без грешке'... то говори о њима... Ово је пораз ЕУ", закључио је Остојић и додао да, "уколико Мађарска затвори границу, са Словенијом је све договорено на оперативној бази".

"Наравно да смо се договорили о рутама. Морамо имати стратегију уколико Мађарска затвори границу. Брзо ћемо се прилагодити томе", рекао је он, а онда се осврнуо и на ситуацију на југу Хрватске, где има, како тврди, довољно полиције.

"Нема информација да су људи кренули преко Албаније и Црне Горе. Ево, да вам покажем летак, то је заправо карта којом се упућу пут Хрватске. То су добили људи одмах у Грчкој. Уопште не сумњам да је то договор Грчке, Орбана и Вучића. Вучић је увек истицао добросуседске односе", закључио је министар Остојић за Н1.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво