Читај ми!

Санадерова одбрана нуди некретнине за одбрану са слободе

Одбрана бившег хрватског премијера и председника Хрватске демократске заједнице Иве Санадера предала је загребачком суду доказ о две некретнине у Загребу, у вредности од 12,4 милиона куна. Од суда је затражено да некретнине призна као кауцију која је Санадеру одређена за излазак из истражног затвора у случају "Фими-медија". Одлука о кауцији у понедељак.

Адвокат Јадранка Слоковић је рекла да ће о затраженој молби да се 12,4 милиона куна призна као кауција која је Санадеру одређена за излазак из затвора одлучивати ванрасправно веће Жупанијског суда у Загребу, преноси Бета.

Медији пишу да једна некретнина припада Санадеровом адвокату Горану Суићу, док је друга део породичне куће његове супруге Мирјане Санадер, којa није под судском блокадом.

Како преноси Танјуг, Санадер ћe викенд провести у истражном затвору у Реметинцу, јер ће ванрасправно веће разматрати предлог кауције најраније у понедељак.

Према речима портпарола суда Крешимира Девчића, одбрана то није учинила до краја радног времена, па се рочиште може очекивати најраније у понедељак, пошто одбрана достави тражене документе.

О одлуци ванрасправног већа, странке имају право жалбе Врховном суду. Так након правоснажног решења, Санадер би могао изаћи из затвора.

Уколико суд прихвати кауцију, у загребачком Општинском суду ће бити укњижене некретнине, а Санадер мора обећати да неће бежати, па ће тек онда бити пуштен из истражног затвора, у којем је готово три године и десет месеци.

Врховни суд укинуо је у четвртак првостепене пресуде за корупцију бившем премијеру и његовој бившој странци Хрватској демократској заједници (ХДЗ) због тешке повреде кривичног поступка и повреде права на поштено суђење.

Цео случај, који укључује оптужбе против још девет физичких и правних лица, враћен је на поновљено суђење загребачком Жупанијском суду.

Санадеру је, међутим одређен истражни затвор због опасности од бекства, који је замењен кауцијом у износу од 12,4 милиона куна.

По објављивању одлуке, Санадерови адвокати рекли су новинарима да су његови пријатељи поново спремни да заложе некретнине или прикупе новац за кауцију.

Својом имовином за Санадера су већ гарантовали његови пријатељи, међу којима и функционери ХДЗ Лука Бебић и Јерко Рошин, када је у замену за вишемилионску кауцију пуштен из истражног затвора крајем 2011. године.

У притвору је, међутим, поново завршио годину касније када је првостепено осуђен у случајевима Хипо и Ина-МОЛ. Та пресуда недавно је срушена на Уставном суду и случај је враћен на поновно суђење.

Санадеру и члановима његове породице имовина је блокирана још крајем 2010. године када су отворене истраге против њега за корупцију. Тада су им блокирани и сви рачуни, а заплењена је и вредна збирка уметничких дела.

На мети Канцеларије за борбу против корупције и организованог криминала Санадер се нашао убрзо после изненадног напуштања премијерске функције у јулу 2009. године.

По отварању истраге крајем 2010, Санадер је побегао из Хрватске у Аустрију, где је по хрватском налогу ухапшен. Хрватској је изручен тек у јулу 2011. године. Од тада се налазио у притвору, осим у раздобљу од 16. децембра 2011. када је уз кауцију од 12,6 милиона куна пуштен на слободу до 20. новембра 2012, када је првостепено осуђен у случајевима Хипо и Ина-МОЛ.

У случају "Фими-медија", који се сматра највећим корупцијским случајем у хрватској политици, Санадер, ХДЗ и још девет физичких и правних лица проглашени су кривим за извлачење око 10 милиона евра из државних предузећа и министарства преко приватне маркетиншке агенције Фими-медија.

ХДЗ, као прва странка осуђена за корупцију, кажњена је с пет милиона куна и одузимањем око 24 милиона куна незаконите користи.

Уставни суд недавно је укинуо и прву правоснажну пресуду од осам и по година затвора бившем премијеру Иви Санадеру у случајевима Хипо банка и Ина-МОЛ и вратио цео случај на поновно суђење Жупанијском суду у Загребу.

У току је и суђење у случају Планинска у којем је оптужен за примање 17 милиона куна "провизије", након што је Министарство регионалног развоја купило зграду од фирме бившег ХДЗ-овог саборског посланика и власника ланца месара Стјепана Фиолића.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво