Читај ми!

БиХ може да прими до 5.000 избеглица, после затвара границе

Босна и Херцеговина има могућност да смести до 5.000 избеглица, након чега ће затворити границу по узору на суседе, каже министар безбедности БиХ Драган Мектић.

Драган Мектић је додао да је БиХ спремна да буде транзитна земља у случају да се осигура пропуштање избеглица даље у Европску унију, преноси Танјуг.

"Ако се све границе затворе, онда је изгледно да избеглице дођу у БиХ, али без могућности даљег изласка. Зато поручујем да ћемо, уважавајући људска права, морати и да уважавамо чињеницу да можемо да прихватимо само онолико људи за колико имамо капацитета", рекао је Мектић на конференцији за штампу.

Министар безбедности БиХ је прецизирао да су тренутни капацитети те земље такви да могу да приме око 5.000 људи.

Мектић је објаснио да БиХ располаже Центром за азил у Сарајеву, избегличким центром у Салаковцу код Мостара и напуштеним касарнама у које би могло да буде смештено око 5.000 људи.

Мектић је навео да се на граници БиХ засад није појавио ниједан мигрант или избеглица.

Поред тога, додао је, БиХ неће допустити неконтролисани прилив избеглица изнад својих смештајних капацитета, осим у случају да се осигурају коридори за њихов одлазак у земље Европске уније.

"Спремни смо у потпуности да прихватимо сваку врсту транзита без обзира на број и пружити тим људима сваку врсту помоћи, али под условом да постоји коридор према западној Европи", рекао је министар Мектић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се