Милановић: Нећемо задржавати избеглице

Хрватски премијер Зоран Милановић каже да Хрватска више не може да подноси толики терет избеглица док други, како је рекао, окрећу главу. Истиче да се граница не може физички затворити ако се не гради жичана ограда и тврди да Хрватска то неће чинити.

Зоран Милановић је, на конференцији за новинаре, најавио да од данас почиње примењивање нове методе, али и позвао ЕУ да схвати да Хрватска неће бити "хот спот", преноси Танјуг.

Није решење, каже, да људи остају у Хрватској и да се Хрватска претвори у оно што у ЕУ називају 'хот спот'. То другим речима значи да би Хрватска била сабирни центар избеглица и миграната у Европи. То се скрива под тим именом", рекао је Милановић.

Најавио је да ће од данас почети да се примењују нове методе према избеглицама, које је назвао људским у односу на оне које примењује Мађарска, али није могао да детаљније говори о њима.

Хрватска терет избеглица више не може и неће да прихвата док други окрећу главу од тога, проверавају што се догађа у Хрватској по методи "бриго моја, пређи на другога", рекао је Милановић на конференцији за новинаре.

Додао је и да Европа бира кога ће узети, а кога не.

"Ово је испод дна, ово што раде неки који ову кризу покушавају сада да искористе. Ангела Меркел је позвала људе и они су сад нагрнули. Хрватска је у стању да прими пар хиљада грађана", рекао је Милановић.

Навео је да су избеглице добродошле, да могу проћи кроз Хрватску и ићи даље, јер је њихово одредиште север Европе.

"Људи више не могу да се пописују и смештају, већ се прелази на план Б", рекао је Милановић додавши да у овом тренутку не може да конкретније говори о том плану.

Истакао је да избеглице које долазе неће моћи да се задржавају у Хрватској, али даће им воду и храну, и збринуће болесне уколико их има.

Захваливши свима који несебично помажу Хрватској, пре свега волонтерима и државним службеницима, премијер је упозорио да је то криза која Хрватску не угрожава безбедносно.

"Криза с којом смо се суочили била је надолазећа данима раније, она ни на који начин не угрожава Хрватску безбедносно, али ствара проблем. Хрватска је показала да има срце и као држава и као људи, али морамо да подсетимо суседе и ЕУ да имамо и мозак, и да знамо шта су наши интереси и наша безбедност", изјавио је Милановић.

Тврди да границу нико не може да физички затвори ако не гради жичане ограде, а Хрватска то неће чинити.

Они који позивају на затварање границе требало би да објасне шта под тим подразумевају. Затварање граничних прелаза није затварање граница", рекао је Милановић и додао да је улазак људи у Хрватску дневно неупоредиво већи него пре пола године.

Премијер је, међутим, рекао да избеглицама неће бити дозвољено да иду путевима.
Упитан да ли ће Хрватска имати нереде на мађарско-хрватској граници, Милановић је одговорио: "Ајде да и то видимо".

"Са Словенцима смо контактирали, с Мађарима не. Ми смо знали да у једном трену то мора доћи до Хрватске, Словенци нису размишљали досад о томе. Не видим где је проблем да људи прођу кроз Словенију и Мађарску", рекао је Милановић и запитао: "Зашто не би могло, зато што нису довољно чисти?"

Ако Немачка не види проблем у томе, зашто Мађарска и Словенија праве проблеме?, запитао је поново хрватски премијер.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
23° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се