Читај ми!

Орбан најављује зид према Румунији и Хрватској

Мађарски премијер Виктор Орбан најављује изградњу зида дуж границе према Румунији, као и на одређеним местима на мађарско-хрватској граници. Снага није у зидовима већ у ригорозним законима, поручује Орбан и додаје како су узалудни напори да се муслиманска заједница интегрише у европским друштвима.

Виктор Орбан изјавио је како је очигледно да рута миграната више не иде преко мађарско-српске границе и зато најављује подизање зида према Хрватској и Румунији, преноси Танјуг.

"Она ће ићи другим правцем, због чега смо одлучили да изградимо зид на граници ка Румунији. Такође ћемо на одређеним местима дуж хрватске границе подићи ограду", додао је Орбан у интервјуу бечком дневнику Пресе.

Истиче да је о изградњи зида на граници разговарао са министром унутрашњих послова и да за тај подухват већ постоје планови.

Према његовим речима, руту дефинишу кријумчари, а не људи, и истиче да је циљ јасан, а то су Немачка или Скандинавија.

Орбан је, у вези са зидом на мађарско-српској граници, рекао да је постављени циљ постигнут, као и да су мађарске власти сада спремне да подигну нови зид ка другим суседима.

"Међутим, права снага није у зиду. Имамо нове законе са оштријим казнама за илегалне мигранте и упутили смо полицију и војску на границу. Они треба да осигурају да мигранти могу поднети захтев за добијање азила, али и да морају да се придржавају правила", поручио је Орбан.

На констатацију да ће Мађарска тражиоце азила, по новом закону, у брзом поступку одбијати, објаснио је да то није због нових закона, већ на основу Женевске конвенције о азилантима. Ту је јасно дефинисано да избеглице немају право да бирају земљу у коју желе да оду.

Избеглице, према његовим речима, имају право на заштиту, а то морају да обезбеде и суседне државе земаља порекла.

Подсећа да су Мађари 1956. били прикупљани у Аустрији у камповима, одакле су, на регулисани начин, могли да затраже азил у другим земљама, што је трајало често неколико година.

Орбан је истакао да циљ међународне заједнице не може бити да прими све избеглице и пружи им нови дом.

"Не може бити циљ да сви Сиријци напусте Сирију. Морамо да уложимо напоре на политичком нивоу да Сирија поново постане добро место за живот", нагласио је мађарски премијер.

Истовремено је рекао да ће, ако се анализира шта се у западноевропским државама догађало протеклих година, и ако се муслиманске избеглице и даље буду пуштале на наш континент, они постати већина.

Орбан је указао да напори западних влада да интегришу муслиманску заједницу нису уродили плодом.

"Ко жели паралелно друштво, има право да га добије, али то Мађарска не жели", истакао је премијер Орбан.

"Хришћани губе на бројности. То је питање демократије, математике и неограничених ресурса муслимана у исламском свету. Не говорим о вери, већ култури, вредностима, стилу живота, сексуалним навикама, слободи говора, једнакости полова", каже Орбан.

Говорећи о Мађарској, Орбан закључује да та земља има свој "хиљадугодишњи пут", који би желела да настави, и да Мађари желе да буду богатији, успешнији и лепши, али на свој досадашњи начин.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара