Читај ми!

Брисел се противи да Хрватска отвори коридор за избеглице

Поводом најаве Хрватске да би могла да отвори коридор и омогући избеглицама да иду даље у друге државе Европске уније, у Бриселу сматрају да би "такво поступање значило кршење закона ЕУ и обавеза држава чланица".

У Бриселу сматрају да, према постојећим законима, одговорност за регистрацију, збрињавање и разматрање захтева за азил има држава ЕУ у коју су прво ушли, преноси Танјуг.

Према истим изворима у ЕУ, Хрватска је у овом случају дужна да збрине све који уђу на њену територију, региструје их и размотри захтеве за азил.

Уколико те особе не желе да поднесу захтев за азил или не желе да се региструју, у ЕУ кажу да би Хрватска у том случају те особе могла да врати у њихове државе ако са таквима постоје споразуми о реадмисији или у трећу државу из које су ушли ако је та држава сигурна. У овом слуцају у Србију.

Србија је на списку Европске комисије сигурна држава порекла. У Бриселу кажу да ЕУ са Србијом има споразум о реадмисији који обухвата и држављане Србије, али и држављане трећих земаља које у ЕУ долазе преко Србије.

Европска унија почиње да примењује план о размештању 40.000 избеглица, али то се односи само на оне који су на територији Грчке и Италије и искључиво на држављане Сирије, Ирака и Еритреје.

ЕУ понавља да одговорност за контролу спољних граница, за прихват избеглица и разматрање њихових захтева има свака држава посебно, а ЕУ може само помоћи.

Као помоћ су "хот спотови", што су заправо тимови стручњака разних агенција Европске уније које само помажу у регистрацији избеглица, узимању отисака прстију и идентификацији.

Ти "хот спотови" нису прихватни центри јер прихватне центре организује сама држава на чијој се територији они налазе. Такве тимове ЕУ може да пошаље и у Хрватску уколико она буде сматрала да је то потребно.

Према незваничном тумачењу из ЕУ, као искрене избеглице се сматрају држављани Еритреје, Ирака и Сирије.

То у будућности може да се промени. Један од критеријума на основу којих се то утврдује је тај да проценат успјешно решених захтева за азил у ЕУ за држављане одређене земље буде изнад 75 одсто.

За сада су то Сирија, Ирак и Еритреја па се њихови држављани сматрају искреним избеглицама и нема сумње да су економски мигранти, рекао је извор у ЕУ.

 

 

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се