Читај ми!

Тирк: Уместо квота - добро уређени сабирни центри

Бивши председник Словеније Данило Тирк сматра да Европска унија, уместо што се бави квотама за пријем избеглица, треба да уложи можда и милијарду евра у добро уређене сабирне центре. Због оштријих мера на граници Мађарске и Аустрије избеглице на путу ка Аустрији и Немачкој све више користе правце преко Словеније.

"Уместо да се бави квотама односно поделом терета избегличке кризе међу појединим државама, ЕУ би урадила боље када би поставила више добро уређених сабирних центара у државама које су највише на удару, побринула се за здравствену заштиту, образовање, снабдевање и онда детаљно прегледала сваки избеглички случај посебно", рекао је Данило Тирк у интервјуу Делу, преноси Бета.

Према његовим речима, када би Европа уложила неколико стотина милиона, можда милијарду евра у заједничке избегличке центре у којима би брижљиво погледали где ко од дошљака спада, ко су избеглице а ко они који очито не могу уживати међународну правну заштиту и треба да се врате кућама у државе у којима нема опасности, лакше би решавали проблеме оних који од опасности беже.

Чињеницу да се прихватању избеглица највише противе управо земље Вишеградске групе, Тирк објашњава тиме што је реч о традиционалним државама емиграције, које у новијој историји досљевање такорећи ни не познају.

Избеглице на путу ка Аустрији иду и кроз Словенију

Због оштријих мера према избеглицама на граници Мађарске и Аустрије последњих дана је све више случајева да избеглице на путу ка Аустрији и Немачкој користе правце преко Словеније, наводе словеначки медији, преноси Танјуг.

Како прецизира мариборска Вечер, словеначка полиција је у суботу непосредно пред граничним прелазом Шентиљ према Аустрији, при покушају илегалног уласка у државу, зауставила комби румунских ознака у којему је открила 21 особу, држављане Ирана и Авганистана.

Комби је возио 43-годишњи Румун за кога је утврђено да је илегално с возилом и избеглицама ушао у Словенију из Мађарске.

Истовремено, аустријске власти саопштиле су да су за викенд на подручју Шентиља на својој страни зауставили 43 избеглице из Ирака и Сирије, који су у Аустрију ушле из Словеније.

Аустрија и Словенија имају билатерални споразум о враћању особа које недопуштено пређу границу, али је словеначка полиција у вези наведених случајева објаснила да их аустријски колеге нису обавестили о илегалцима, нити за то дали материјалне доказе, па је изручење тих особа Словенији под знаком питања, преноси Хина.

Словеначка полицијска управа у саопштењу медијима наводи да и даље спроводи пооштрене контроле и друге оперативне мере на граници с Аустријом и да ће то и наставити.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво