Читај ми!

Хрватска на корак дo легализације канабиса у медицини

Радна група је препоручила Влади Хрватске измене закона и регулисање употребе канабиса у медицини. У Србији, међутим, легализација и даље само на нивоу иницијативе појединих удружења. Истовремено, тешко оболели канабис набављају на црном тржишту.

Дилеме у Хрватској више нема: канабис олакшава тегобе оболелима од мултипле склерозе, карцинома, ХИВ-а. Овакав закључак хрватска радна група донела је након осам месеци жестоке расправе. 

Ипак, пресудио је случај Хуанита Луксетића, оболелог од мултипле склерозе. Тридесетседмогодишњи Ријечанин био је ухапшен јер је узгајао марихуану, коју је, како је тврдио, користио за сопствено лечење.

Председник Комисије за примену индијске конопље у медицини Огњен Брборовић каже да је то довело до парадоксалне ситуације: свима у Хрватској је било јасно да много болесника користи канабис, али сви, како каже, жмуре.

"С друге стране, тешким болесницима претило се затворима. Не можемо жмурити, нити их затварати, нити их ослобађати, јер је у том случају ствар потпуно легална", каже др Брборовић.

Иако је коришћење канабиса код најтежих обољења јавна тајна и код нас, радна група, ни након седам месеци постојања, поводом легализације није донела никакав закључак. 

"Два састанка су била до сада, нажалост, можда је требало и више, и да изађемо у јавност са неким предлогом – позитивним или негативним. Многи се боје злоупотреба, али ви злоупотребу имате када је нешто легализовано", каже члан радне групе за легализацију канабиса у медицинске сврхе Предраг Николић.

А док се у Србији чека легализација, тешко оболели уље канабиса набављају на црно. Једна доза кошта од 200 до 250 евра. Представници Удружења "Лекализација" процењују да пацијенти који канабис користе остављају милионе евра годишње у сивој зони.

"То значи да ће се милиони евра одливати, простим језиком речено, из Србије у Хрватску, свакога дана, свакога месеца. То је свакако ближа дестинација од Холандије, где се до сада то куповало", каже Антоније Ковачевић из Удружења "Лекализација".

Поједини коментари у хрватској јавности – да је и канабис политизован, и да ће легализација добро лећи уочи избора, пацијенте не дотичу. За њих ће легализација значити јефтинији и лакше доступан лек, који ће се куповати искључиво уз лекарски рецепт и чија ће производња и промет бити строго контролисани.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво