Читај ми!

Грабар Китаровић: За рат крива Милошевићева политика

Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић оценила је у Јајцу да се у Хрватској и БиХ водио "крвави рат који је проузроковала великосрпска политика" бившег председника СРЈ и Србије Слободана Милошевића.

Колинда Грабар Китаровић је истовремено изразила жаљење "за сваком невином жртвом без обзира на националност", преноси Танјуг.

Како наводи Хина, Грабар Китаровић је у том босанскохерцеговачком граду учествовала у обележавању годишњице "ослобађања тог града од окупације војске босанских Срба".

"Честитам вам свима 20. годишњицу војно-полицијске операције 'Маестрал' и ослобађање хрватског краљевског града Јајца", рекла је Грабар Китаровић, поздрављена аплаузом.

Председница Хрватске и председавајући Председништва БиХ Драган Човић положили су венце на споменик у центру Јајца, а како наводи Хина, "почаст ослободиоцима Јајца одата је свечаним мимоходом и смотром застава ратних јединица".

Према речима Грабар Китаровић, операција "Маестрал" била је потпуно легитимна, јер је, како наводи, утемељена на међудржавном споразуму Туђман-Изетбеговић потписаном у Сплиту.

Председница Хрватске сматра и да су заједничке војне операције војних снага Хрватске и БиХ вођене 1995. године биле "кључне за завршетак рата и спречавање злочина попут оног у Сребреници".

Хина наводи да су јединице хрватске војске и Хрватског већа одбране "ослободиле Јајце 13. септембра 1995. године" у оквиру операције "Маестрал" и да су тиме створени услови за мировне преговоре који су на крају довели до потписивања Дејтонског споразума.

Према речима Грабар Китаровић, операција "Маестрал" је представљала победу самосталности и суверености БиХ, али и победу опстанка хрватског народа на овим просторима, поручујући истовремено да "хрватски народ у БиХ мора бити равноправан, јер то је и матична држава хрватског народа".

Констатујући да се БиХ и данас суочава с бројним проблемима, председница Хрватске је рекла да је најбољи пут за њихово решавања пут ка евроатлантским интеграцијама, и да ће Хрватска на том путу бити увек искрен сусед и добар пријатељ БиХ.

Посетом Јајцу Грабар-Китаровић завршила је четвородневну радну посету БиХ.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво