Читај ми!

Избеглице хрле према Мађарској пред затварање границе

Избегличка криза на мађарско-српској граници ближи се врхунцу. Сви овогодишњи рекорди оборени су јуче. У Кањижи је регистровано готово шест хиљада избеглица, док је мађарска полиција саопштила да је за један дан границу илегално прешло 4.300 миграната.

Од почетка године регистровано је више од 180.000 илегалних улазака у Мађарску, а само у петак скоро три хиљаде. Дописник РТС-а јавља да је у јуче у Мађарску ушло 4.330 избеглица, што је нови рекорд, a да је у Кањижи регистровано њих 5.860.

Између жичаних ограда, мигранти илегално прелазе зелену линију на мађарско-српској граници. Припадници војске Мађарске су на лицу места, али не реагују.

Мигранти већином долазе из Сирије и како кажу иду ка Немачкој јер је "то веома пријатељска земља".

Волонтери из Беча донели су помоћ у напицима и храни за избеглице.

"Ја и моји пријатељи желимо да помогнемо овим људима. Радимо оно што можемо", каже један од волонтера из Беча.

Прихватни пункт у месту Реске обишли су званичници Међународне федерације Црвеног крста и црвеног полумесеца.

"Цивилне организације и Црвени крст чине све да одговоре на хуманитарни изазов, али је овде потребно много више помоћи", каже портпарол Међународне федерације Црвеног крста и црвеног полумесеца Стивен Рајан.

Ситуацију са избегличком кризом на мађарско-српској граници редовно прате и представници Агенције за избеглице Уједињених нација.

"Оно што је најпотребније и што је највећи изазов су информације. Информације о начину добијања азила у Мађарској, о томе да морају да дају отиске прстију, што је избеглицама највећа брига, информације о дужини процеса и када могу да напусте Мађарску, јер највећи део њих жели да иде у Аустрију и Западну Европу", каже портпарол УНХЦР-а у Мађарској Ерне Шимон.

У прихватним центрима у Мађарској је тренутно 2.215 људи – а ситуација на тим местима је мирна, саопштио је званичник полиције те земље. Међутим, Сиријци су забринути, јер страхују да ће бити ухапшени чим уђу у ту земљу.

"Стварно не знам шта да радим, и шта ће се догодити. Мађарска је најтежи део целог пута", кaже Рафан Хусеин из Сирије.

Док у Прешеву очекују нови талас десетина хиљада избеглица, у Мађарској се наставља изградња ограде дужине 40 метара, која треба да затвори део око железничке пруге која повезује Хоргош у Србији и Реске у Мађарској.

У Сентготарду, најзападнијем мађарском граду на граници с Аустријом, почело је уређење пункта за регистрацију људи.

Претпоставља се да ће још милион Сиријаца до краја године напустити земљу, уколико се грађански рат настави, упозорава хуманитарни координатор УН за Сирију, Јакуб ел Хило.

У међувремену, руски војни теретни авиони допремили су у Сирију материјал за подизање кампа за више од 1.000 избеглица, саопштава руско министарство одбране, а преноси сиријска државна телевизија.

Хуманитарна помоћ се састоји од шатора, кревета, душека, шпорета, цистерни за воду и хране. Према речима руског министра спољних послова Сергеја Лаврова, Русија уз помоћ авиона оружјем снабдева Сирију, свог дугогодишњег савезника, а руска војска обучава сиријску како да користи то оружје.

Опозициона Сиријска национална коалиција осудила је "директну војну интервенцију Русије", описујући тај корак као "непријатељско понашање".

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво