Читај ми!

Мађарска, избеглице прихватиле да их полиција превезе у центре за регистрацију

Избеглице које су код места Реске пробиле полицијски кордон и кренули ауто-пут који води према Будимпешти, прихватиле су понуду полиције да их превезе у центре за регистрацију, јавља извештач РТС-а. Група од 80 миграната не одустаје од пешачења.

Полиција на ауто-путу М5 у близини места Реске убедила је мигранте да се врате у прихватни центар, пре свега због жена и деце и хладне ноћи пред њима. Избеглице су ауто-путем касно поподне кренуле према Будимпешти и због тога је привремено обустављен саобраћај на ауто-путу.

Стотинак Сиријаца раније је протестoвало код Реске јер им полиција није дала да оду у нови прихватни центар, јавио је извештач РТС-а.

Око стотину Сиријаца село је на пут код прихватног пункта у месту Реске, јер их полиција није пустила да пешке оду до новог прихватног центра, отвореног током викенда, јавља репортер РТС-а из Мађарске.

Једном четворогодишњем детету је позлило током протеста, а доктори су му на лицу места указали помоћ.

Након неколико сати, аутобуси за избеглице су почели да пристижу и Сиријци су се укрцали у њих, прво жене са децом, па остали.

Раније данас, неколико десетина Авганистанаца покушало је да побегне са прихватног пункта код места Реске у Мађарској, јавио је репортер РТС-а.

Авганистанци су викали: "Слобода, слобода" и тражили да их полиција пусти даље без регистрације. Полиција им није дозволила да напусте пункт, јавља репортер РТС-а из Мађарске.

Како преноси мађарска агенција МТИ, полиција том приликом није користила пендреке нити сузавац, а мушкарци су изоловани.

У Реске стижу приватни аутомобили из Аустрије, Немачке, Шведске препуни воде, хране, воћа и ћебади. Неки су возили и по десет сати до Рескеа, али кажу да осећају потребу да помогну људима у невољи. 

Хладну ноћ у кампу код места Реске провело је око 500 миграната и избеглица, наводи Танјуг.

Између бројних шатора запаљене су логорске ватре, а они који нису имали шаторе провели су хладну ноћ лежећи на земљи, умотани у ћебад, или у врећама за спавање, јавља извештач М1 са лица места.

Већина избеглица је тражила од волонтера ћебад и вреће за спавање, као и медицинску помоћ, пошто су многа деца прехлађена и имају температуру, па многи кашљу.

Још од ране зоре на прелаз Реске пристиже све већи број избеглица и миграната, које полиција спроводи до новог центра за регистровање који је отворен протеклог викенда, као и до кампа који је и раније постојао.

Полиција нови пункт назива Центром за странце и каже да има 100 великих шатора за 1.000 људи. Мигранти су се жалили на услове у старом кампу, који је често био крцат.

Мађарска и Аустрија су мигрантима само транзитне земља које пролазе на путу до западне Европе. Од 15.000 избеглица које су током овог викенда ушле у Аустрију из Мађарске, само 90 њих је поднело захтев за добијање азила.

Портпарол Министарства унутрашњих послова Аустрије Карл-Хајнц Гриндбек додао је да је већина избеглица наставила пут ка Немачкој.

У међувремену, аустријска полиција је саопштила да је 260 избеглица прешло границу нешто пре поноћи и да су возом наставили пут ка Бечу.

Мађарски премијер Виктор Орбан рекао је да мађарска војска, која се на граници са Србијом може очекивати након 15. септембра, неће пуцати на избеглице.

Према подацима мађарске полиције, током јучерашњег дана регистроване су 2.203 илегалне избеглице, дан раније 1.002, а у петак 2.181.

Највише избеглица, као и до сада, регистровано је на територији пограничне Жупаније Чонград.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво