Орбан позвао Аустрију на затварање граница

Мађарски премијер Виктор Орбан позвао Аустрију и Мађарску на затварање граница. Током викенда у Аустрију ушло 15 хиљада миграната, само 90 поднело захтев за азил.

Орбан је у изјави, емитованој у дневнику аустријске државен телевизије ОРФ, рекао да би Аустрија и Мађарска требало јасно да кажу да неће прихватати даље избеглице, јер би у супротном више милиона људи дошло у Европу, преноси Танјуг.

"Улазак у ЕУ без докумената не одговара правилима, а и поред тога је Аустрија допустила мигрантима да уђу у земљу", рекао је мађарски премијер.

Већина миграната су економске избеглице, тврди Орбан.

Орбан је указао да Мађарска има довољно "финансијске и полицијске снаге" да онима којима је потребан заштита пружи смештај и храну, али и поред тога сви желе у Немачку.

"Проблем није на нашој страни", нагласио је председник мађарске Владе.

Током овог викенда у Аустрију је из Мађарске ушло 15.000 избеглица, који су већином наставили пут ка Немачкој, потврдио је портпарол Министарства унутрашњих послова Аустрије Карл Хајнц Гриндбек.

Свега 90 особа је поднело захтев за добијање азила, наводи Министарство.

Тренутно, како је казао, информације које се добијају од мађарске стране су "скромне", због чега је немогуће дати озбиљну процену о даљем развоју, односно очекивања за ноћ.

Kонвој од око 140 аутомобила кренуо је из Беча за Мађарску, како би однео помоћ избеглицама и превезли један број њих у Аустрију. 

На граничном прелазу Никелсдорф, преко којег је ушао велики талас избеглица током протекла два дана, стање је мирно, а у месту Никелсдорф више нема избеглица које треба пребацити до Беча.

Полиција оцењује да је очигледно све прошло и да Мађари неће слати нове аутобусе ка граници.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво