Читај ми!

Лука Плоче постаје Туђманово?

Хрватска лука Плоче, донедавно позната као Кардељево, по словеначком комунистичком идеологу, могла би ускоро бити преименована у Туђманово, пише љубљанско "Дело".

Како пише љубљански дневник, у осврту на бројне споменике дигнуте Фрањи Туђману, који ничу широм Хрватске као печурке, лука би ускоро могла бити преименована у Туђманово.

Градић Плоче је, иначе, камен спотицања између Хрватске и БиХ, највише због тога што су коришћење луке и пролаз кроз Неум нерешена питања која због хрватског приступа ЕУ и Шенгенског споразума постају све узаврелија. 

Управо у Плочама је овог пролећа освануо трометарски споменик првом хрватском председнику који је са Алијом Изетбеговићем још 1998. потписао споразум о разграничењу БиХ и Хрватске, као и о слободном пролазу кроз Неум и слободном приступу луци Плоче.

Наводи се и да се хрватска страна не брине много када је реч о пограничном спору, већ у Хрватској критикују споразум Туђмана и Изетбеговића.

Према мишљењу новинара, погранични спорови нису главне вести већ наводна најава која се чула из Плоча да би се овај град могао преименовати у Туђманово за шта, наводно, већ постоји иницијатива градских власти.

Плоче имају веома богату историју промене имена. Прво су за време Краљевине Југославије промењене у Александрово, по краљу Александру I Карађорђевићу, што се одржало до краја Другог светског рата, када су након италијанске окупације назване Порто Толеро.

Након рата враћено им је изворно име, али су од 1950. до 1954, те у раздобљу од 1980. до 1990. назване по југословенском комунистичком прваку Едварду Кардељу, иначе Словенцу.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво