Читај ми!

Македонска полиција сузавцем на мигранте, има повређених

Напета ситуација на граници Македоније и Грчке, код Ђевђелије, од увођења ванредне ситуације. Након што је сузавцем покушала да растера мигранте, полиција пустила стотине њих да из Грчке уђу у Македонију. Претходно је један мигрант ножем убо полицајца у стомак. Више миграната лакше повређено, а једно дете је погођено шрапнелом од шок-бомбе, јавља АП. Организован воз за превоз избеглица до границе са Србијом.

23.12 - У Ђевђелији почело снажно невреме праћено грмљавином, јавља извештач РТС-а. Информације о броју људи којима је дозвољено да пређу границу, као и о томе на који начин су селектирани ти мигранти су различите. 

21.50 - Македонске безбедносне снаге на граници са Грчком дозволиле су групи миграната у којој је било највише жена, деце и изнемоглих, да пређу у Македонију и да са железничке станице у Ђевђелији наставе свој пут према Србији. Граница је поново затворена, преноси Танјуг писање македонских медија.

19.30 - Око 400 миграната отишло возом око 17 часова за Табановце и очекује се да ће током ноћи покушати да пређу границу са Србијом. Очекују се још два ванредна поласка током вечери, јавља извештач РТС-а са лица места.

19.15 - Шеф македонске дипломатије Никола Попоски обећао да граница убудуће неће бити затворена, саопштио је УНХЦР. У међувремену, Бугарска је најавила да је спремна да ангажује трупе и заштити границе према Грчкој и Македонији, преноси АФП.

17.25 - Премијери Србије и Македоније, Александар Вучић и Никола Груевски разговарали о мигрантској кризи и корацима које би требало предузети у наредном периоду, преноси Танјуг.

17.20 - Повређено најмање 10 избеглица када је хиљаду њих покушало да пробије грчко-македонску границу, након што је полиција пустила стотине миграната да уђу у земљу, јавља Ројтерс

16.40 - Стотине избеглица и миграната пуштено је да уђе у Македонију из Грчке, јавља извештач Ројтерса.

15.50 - Македонски МУП демантује да на њиховој страни има повређених миграната и негира да су полицајци на граници са Грчком брутални, преноси Танјуг.

15.10 - Македонске власти дозволиле мигрантима да из Ђевђелије оду за Табановце и обезбедиле им ванредни воз, јавља Бета.

14.05 - Македонија има право да контролише лица која желе да уђу на њену територију и забрани улаз онима који не испуњавају критеријуме, поручио европски комесар за проширење Јоханес Хан.

Дуж граничне линије распоређене су јаке полицијске снаге, а постављена је и бодљикава жица у дужини од 300 метара са намером да се спречи улазак таласа миграната из Грчке у Македонију, преноси Танјуг.

Македонска полиција је потпуно затворила границу према Грчкој уз коју су распоређени припадници Јединице за брзо деловање, а ограда од бодљикаве жице постављена је око две стране пруге Скопље–Солун на граничном прелазу, објавили су македонски медији.

Асошијетед прес је, позивајући се на саопштење грчке полиције, јавио да је најмање осам особа повређено током јуриша избеглица на полицајце који обезбеђују границу. Касније су стигли извештаји о још 10 повређених, у налету азиланата на полицијску блокаду.

Део миграната се жали на бруталност македонских безбедносних снага. Једно дете је повређено шрапнелом од шок-бомбе, које је полиција, како се наводи, испаљивала директно у гомилу. 

Међутим, портпарол македонског МУП-а Иво Котевски одбацио је као нетачне наводе да су припадници снага безбедности на граници са Грчком брутални, те да на македонској страни има повређених миграната.

"Нису брутални, напротив, они поступају у складу са овлашћењима. Имају обавезу да штите границу и себе, те да не наступају офанзивно", рекао је Котевски.

Ипак, додао је да се дешава да мигранти покушају да пробију кордон македонских снага, што представља опасност по њихову безбедност.

"Намамо информације о повређеним мигрантима са наше стране. Не знам да ли је грчка полиција интервенисала и да ли има повређених с те стране", рекао је Котевски.

Извештачи са лица места јављају да се мигранти сада налазе на грчкој територији, а грчки полицајци, како пише Телеграф, не предузимају ништа, већ само посматрају ситуацију.

Део миграната кампује у шаторима поред граничне линије. С времена на време они гласно протестују и траже да буду пуштени у Македонију. Полиција тврди, наводе медији, да су мигранти постали агресивни и показали велико незадовољство због тога што им није дозвољено да пређу границу.

Полиција, како је јавио Ројтерсов дописник са лица места, не дозвољава новинарским екипама да снимају место догађаја.

У међувремену, македонске власти су, у договору с Високим комесаријатом УН за избеглице, одустале од намере да врате у Грчку неколико стотина миграната са железничке станице у Ђевђелији, и за њих су обезбедили ванредни воз до граничног прелаза Табановце, на граници са Србијом.

Такође, само неколико сати након што је полиција покушала да им спречи улазак у земљу, користећи сузавац и шок-бомбе, стотине избеглица и миграната пуштено је да у Македонију уђе из Грчке, јавља извештач Ројтерса.

"Полиција се размакла и ми смо ушли, нико нас није заустављао", рекао је један мушкарац, не наводећи своје име.

Македонско Министарство унутрашњих послова је нешто раније саопштило да ће допустити улазак ограниченом броју "угрожених" миграната.

"Ограниченом броју илегалних миграната који спадају у угрожене категорије је допуштен улазак у Македонију и њима ће бити обезбеђена помоћ у складу са могућностима државе", стоји у саопштењу македонског МУП-а, који није прецизирао које категорије сматрају угроженима.

Полицијским снагама дуж границе, током дана се придружила и војска.

Локални медији су јавили да је ноћас, око један сат после поноћи, група од око 300 миграната успела да се пробије и пређе на македонску територију. Мигранти кажу да је једну жену ударио полицајац и да се она сада налази у болници, али то за сада није потврђено.

С друге стране, јављају медији, мигранти гађају полицију камењем и другим стварима. Рањен је и један полицајац када је, према речима сведока, тим македонске специјалне полиције пришао да мигрантима контролише документа.

Мигрант је нагло потегао нож и убо полицајца у стомак, пише македонски портал Фокус.

Полицајац је, кажу сведоци, пао и трзао се на асфалту у грчевима док нису стигла амбулантна кола. Не зна се да ли је полицајац преживео, а о овом догађају се очекује саопштење македонског МУП-а.

Амнести: Неприхватљиве паравојне мере према избеглицама

Међународна организација Амнести интернешенел упозорила је да се усред глобалне избегличке кризе ствара нова кризна зона затварањем јужне границе Македоније где су блокиране хиљаде избеглица и азиланата, суочених са озбиљним ризиком од насиља.

Ова организација навела је да се ситуација нагло погоршала када је македонска влада "кризним областима" прогласила део границе са Грчком код Ђевђелије и позвала војску у помоћ.

Организација наводи да је добила забрињавајуће извештаје о томе да је македонска антитерористичка полицијска јединица тукла људе и чак пуцала у ваздух да их спречи да уђу у Македонију, као и да је подигнута ограда од бодљикаве жице дуж ганице.

Један очевидац на грчкој страни границе рекао је Амнестију да је македонска антитерористичка полицијска јединица тукла избеглице и азиланте који су покушавали да уђу у Македонију из Грчке и да су пуцали изнад њихових глава, а једна локална невладина организација је потврдила и употребу гумених метака.

И Хелсиншки комитет је упутио оштре критике због мера присиле које користе полиција и војска и апелује да се на ничијој земљи омогући приступ грађанским активистима како би пружили неопходну помоћ избеглицама.

Активисти кажу да је стање напетије и да је само у среду регистровано 13 спонтаних побачаја, каже директорка комитета Уранија Пировска.

Одлуку Македоније да затвори границе критикује и УНХЦР. Позивају Европу да нађе решење за избегличку кризу, истичући да преоптерећене Македонија и Србија не могу да буду остављене да се саме носе са толиким бројем избеглица. 

Међутим, Европска комисија је саопштила да званично Скопље има право да се штити од илегалне миграције.

"Македонија има право да у складу са међународним законима контролише лица која желе да уђу на њену територију и да забрани улаз онима који не испуњавају критеријуме", саопштила је прес-служба европског комесара за проширење Јоханесa Хана.

Премијер Никола Груевски изјавио је да је влада савесна да мора да предузме "одређене, привремене мере, како би се мигрантима обезбедио хумани транспорт кроз Македонију".

"Потребна је боља контрола њиховог уласка у земљу како бисмо могли да им пружимо потребну помоћ", рекао је Груевски.

Премијер је претходно истакао да питањем миграната треба да се бави Европска унија, а званичник МУП-а Иво Котевски оптужио је Грчку, која је чланица ЕУ, да не контролише границу према Македонији, већ да напротив само организовано пребацује мигранте.

На ничијој земљи се од јуче налазе хиљаде избеглица. Претходне ноћи, око 300 њих успело је да пређе на македонску територију. Комесаријат за избеглице је тражио од македонске владе да мигрантима обезбеди смештај, а једино уточиште је у Ђевђелији које може да прими свега 200 њих.

За разлику од претходних дана када су издаване потврде за преко 1.300 страних држављана на дневном ниову, у последња 24 часа тај број је вишеструко мањи. У периоду од 24 сата издата је укупно 181 потврда страним држављанима од којих су њих 148 Сиријци. Јуче су мобилне екипе Црвеног крста указале прву помоћ за око 125 лица међу којима је било и 16 трудница.

Интервенисано је само у Табановцу, а избеглицама су подељени вода, пакети хране, хигијенски и пакети за бебе, као и ћебад.

Ванредна ситуација је проглашена у граничном појасу на југу и северу Македоније, дуж граница с Грчком и са Србијом.

Број коментара 47

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво