Читај ми!

Гранић: Односи Хрватске и Србије нису добри

Саветник хрватске председнице Мате Гранић каже да односи Хрватске и Србије нису добри. Истиче да није добар тренутак за долазак председника Томислава Николића у Загреб. Тихом дипломатијом треба створити услове за развој нормалних односа, поручио је Гранић.

Дан након што је Хрватска низом манифестација обележила две деценије од "Олује", а Србија Дан сећања на српске жртве у тој војно-полицијској акцији када је и више од 220.000 Срба протерано, две државе су размениле протестне ноте, а саветник хрватске председнице Мате Гранић каже да односи две државе нису добри и да није време за посету председника Томислава Николића Хрватској.

Гранић је, на питање новинара ТВ Н1 може ли се рећи да су након ових историјских нота односи Србије и Хрватске не само хладни него ледени, рекао да ти односи "у сваком случају нису добри", преноси Танјуг.

Гранић, који је бивши министар спољних послова Хрватске, инсистира на званичном ставу хрватске државе да је ту реч о покушају стварања мита на замени теза, те да су "(Слободан) Милошевић и ЈНА извршили агресију на Хрватску".

За њега је, као и за хрватски државни врх, акција "Олуја", у којој је 220.000 Срба протерано, а готово 2000 њих убијено или нестало, била, како каже, легална и легитимна војна акција.

Упитан да ли може доћи до Николићеве посете Хрватској и сусрету са председницом Колиндом Грабар Китаровић након његове изјава да је данашња Хрватска настала на Павелићевој НДХ и да Хрватска није параду приредила на дан победе над фашизмом јер не може ићи против себе, Гранић каже: "Сада свакако не. Односи нису добри... Николић због својих изјава сада не може доћи у посету Хрватској".

Да би Београд и Загреб нормализовали односе потребно радити на конкретним питањима, сматра Гранић. "Тихом дипломатијом треба створити услове за развој нормалних односа", навео је.

На питање зашто Хрватска ипак не ода почаст српским цивилима убијеним у "Олуји" и након акције, Гранић не спори да је српских цивилних жртава у тој акцији било и додаје да свако треба да жали за сваком жртвом. "Ово сада нису добри услови, али доћи ће време и за то", верује Гранић.

Хрватска је Србији јуче упутила ноту због паљења хрватске заставе на радикалском скупу испред амбасаде у Београду и делова говора председника Николића поводом обележавања Дана сећања у Србији и хрватске прославе "Олује".

Србија је узвратила демаршом хрватском амбасадору у Београду у којем је осудила националистичке испаде на обележавању војно-полицијске акције у Книну и скандирања "Убиј Србина" на концерту певач Марка Перковића Томпсона који је познат по интерпретирању усташких песама.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се