Читај ми!

Одржана војна парада у Загребу

Поводом двадесете годишњице операције "Олуја", у Загребу је одржана војна парада. Учествовало је близу 3.000 војника, ратних ветерана, инвалида и добровољаца, као и 300 возила и 30 летелица.

Како преноси загребачки Јутарњи лист, иако је првобитно било замишљено да Вуковарском улицом прође и једна јединица савезничких војника, од тога се одустало због кратког времена за њихово увежбавање.

Ово је била прва парада, после 18 година, којом Хрватска обележава 20. годишњицу војно-полицијске акције "Олуја", када је из Крајине протерано више од 220.000 Срба, док је готово 2.000 убијено или нестало.

Колону дугу четири километра чинило је 3.000 припадника Оружаних снага, 300 возила и 30 авиона, преноси Танјуг.

Парада је била састављена из три дела - пешачког, летачког и оклопно-механизованог.

Захваљујући техници и видео-зиду, Загреб се повезао и с морем, односно брачким каналом којим су пловили бродови Хрватске ратне морнарице.

Иако је Загреб на учешће на паради у хрватској престоници послао позив свим чланицама НАТО-а, а било је и најава учешћа америчких војника, који ће за ту прилику доћи из базе Авијано, парада се одржава без учешћа страних војника.

Учешће су, наиме, најпре најавили, а потом отказали Немачка, САД, Словенија и Велика Британија.

Авиони "МиГ 21" хрватског ваздухопловства су отворили и затворили параду, којој је присуствовало више стотина званица, међу којима и државни врх с председницом Хрватске и врховним војним командантом Колиндом Грабар Китаровић, премијером Зораном Милановићем и председником Сабора Јосипом Леком.

Пошто је уручила одликовања и похвале припадницима Хрватске војске, Колинда Грабар-Китаровић оценила је да је акција "Олуја" била чиста, легитимна и бриљантна војна операција којом је "ослобођено окупирано подручје Хрватске".

Паради су присуствовале 42 стране делегације – амбасадори, војни изасланици и високи војни званичници.

Међу високим војним званицима била су и два америчка генерала.

Реч је о заповеднику Националне гарде Минесоте генералу Ричарду Нешу и заменику заповедника америчких снага за Европу, генералу Рандзу Киу, а уз њих је био и амерички амбасадор у Хрватској Кенет Мертен.

На свечаној бини били су и начелник Главног штаба Албаније генерал Јероним Базо, начелник Генералштаба Босне и Херцеговине генерал Анто Јелеч, министарка обране БиХ Марина Пендеш, високи војни функционери из Пољске, Македоније, Литваније...

Представника Русије није било на паради, а према доступним информацијама, део иностраних војних и дипломатских представника, међу којима и представници САД и Кине, сутра ће присуствовати и прослави "Олује" у Книну.

Из хрватског Министарства обране саопштено је раније да су позиви за учествовање на војној паради упућени билатералним партнерима с којима то министарство има интезивну одбрамбену сарадњу.

Реч је о мање од половине НАТО чланица и врло малом броју држава које нису чланице Алијансе.

Због неслоге државног врха о начину обележавања Дана победе и домовинске захвалности и Дана хрватских бранитеља, обележавање "Олује" биће настављено и сутра у Книну традиционалним манифестацијама.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво