Читај ми!

Човић: Вучић дао пример како се дочекују пријатељи

Председавајући Председништва БиХ Драган Човић изјавио је да посета Београду никога није оставила равнодушним и да је српски премијер Александар Вучић био сјајан домаћин, који је дао пример како то треба да раде они који своје пријатеље зову у госте.

Србија и БиХ су ухватиле добар ритам, издигле се изнад своје историје и окренуле будућности, рекао је Драган Човић у интервјуу бањалучким Независним новинама, преноси Танјуг.

Сада је, каже, дошло време да гледамо испред себе и да се окренемо реалном животу. "“Мислим да ће све то врло брзо бити препознато од наших пријатеља споља, који увек једним оком гледају шта се догађа на подручју западног Балкана", навео је Човић.

Човић је оценио да је посета чланова Председништва БиХ Београду била "јако топла", те да је у само пар сати показано, како је рекао, да уистину можемо водити политику на другачији начин.

"Премијер (Србије Александар) Вучић је био сјајан домаћин и то је добар пример како то треба да раде они који зову своје пријатеље у госте. Показали смо да можемо да разговарамо о било којој теми на достојанствен начин, много боље него што смо то можда радили у протеклом времену. То је један искорак и потпуно нови стандард понашања", рекао је председавајући Председништва БиХ.

Разговарало се, каже, о свим могућим темама и у затвореним разговорима, што није било изложено светлу јавности.

"Ових дана ћемо имати разговоре представника ресора, кабинета, влада", рекао је Човић и додао да су председавајући Савета министара и његова два заменика већ обавештена о подручјима у којима се очекује сарадња – наменска индустрија, приступ заједничким тржиштима у свету, инфраструктури, путној, железничкој мрежи, енергетици и, наравно, туризму.

Најавио је да ће се у наредних петнаестак дана разговарати о тим темама како би се видело где су нам заједничке тачке и како оне могу бити реализоване.

"То бисмо онда све могли да презентујемо на регионалној конференцији у Бечу у августу. У септембру идемо ка томе да имамо заједничку седницу Савета министара БиХ и Владе Србије", каже Човић.

Договор је, каже Човић, да ово не буде само куртоазна посета Београду, него да се бавимо конкретним, животним питањима.

Човић је рекао да ће председника Србије Томислава Николића позвати да званично посети БиХ у октобру.

Након што је Николићева посета Сарајеву одложена, тиме ћемо, како је рекао, показати и да се односи у БиХ мењају јер желимо да окренемо једну нову страницу кредибилности како Брисел гледа према нама.

"И пре смо имали велике посете иза којих су онда наступале велике паузе. Али ова посета уистину никог није оставила равнодушним, па чак је било и оних који су мислили да ће то бити неко ситно покриће за догађаје у Поточарима 11. јула", рекао је Човић и додао да је овом посетом ухваћен добар ритам и да је дошло време да гледамо испред себе.

Потврдио је да је тема референдум у РС о раду Суда и Тужилаштва БиХ дотакнута у Београду, те да је о томе већ разговарао и са председником Републике Српске Милорадом Додиком.

"Све сам о томе мање-више рекао. Уверен сам да много ствари које су биле повод треба решити, а то је питање независног правосуђа и да онда ниједног разлога неће бити да се референдум одржи", закључио је Човић.

Иванић: Највећи догађај разговор Изетбеговића и Вучића

Искрен и конструктиван разговор Бакира Изетбеговића и Александра Вучића, у оквиру посете Београду у среду, о догађајима у Поточарима највећи је догађај и отвара простор истинском помирењу Срба и Бошњака, изјавио је српски члан Председништва БиХ Младен Иванић.

Тај разговор се, како каже, догодио далеко изван камера и новинара и "отвара простор, још не и гаранцију, да би заиста могло, ако се тако настави, доћи до истинског помирења, посебно Срба и Бошњака", преноси Танјуг.

Иванић, међутим, није желео да говори о детаљима тог разговора.

За сарајевско Ослобођење он је посету Београду оценио "изузетно пријатном".

"То је заиста био један искрен и топао дочек, не само што је било вруће већ је стварно био топао дочек, у коме се Београд врло јасно хтео показати, потрудити да буде добар домаћин", рекао је Иванић.

Претпоставља, каже, да су ту кључна два разлога.

"Да се покрије тај један негативан имиџ у односима после догађаја у Поточарима, а на неки начин претпостављам да има ту и жеље да се мало покаже и другачија слика у односу на саме оне догађаје у смислу организације, дочека", рекао је Иванић.

"И Београд је стварно изузетан домаћин, господин Вучић посебно. Ја не бих уопште давао значаја повременим коментарима типа зашто је Председништво ишло на позив премијера и сличним стварима", рекао је Иванић.

Изузетно важним сматра што је до те посете дошло.

Подсетивши на све значајне теме о могућностима сарадње две државе, Иванић каже да је било речи и о његовом односу са председником Републике Српске Милорадом Додиком, те да му је, како каже, српски премијер врло јасно рекао да он нема намеру да се петља у унутрашње односе Српске.

"Он то и не ради", навео је Иванић.

Говорећи о најављеном одржавању референдума о раду правосудних институција БиХ, Иванић каже: "Додик је озбиљан политичар, без обзира на то што се ја с њим не слажем, има превише авантуризма у себи, али ће сигурно добро размислити. Јасне је поруке добио, а има и времена."

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво