Читај ми!

Варуфакис: Економске реформе ће пропасти

Јанис Варуфакис, бивши грчки министар финансија, рекао је да економске реформе, на које се обавезала његова земља неће дати резултате, баш у време кад треба да почну званични разговори о детаљима трећег пакета помоћи Грчкој.

У интервјуу за британски Би-Би-Си, Варуфакис је истакао да је Грчкој наметнут програм који ће у историји бити записан као највећа катастрофа макроекономског управљања, преноси Танјуг.

Лидери еврозоне и представници Грчке су у понедељак, након маратонских преговора, постигли договор о трећем пакету међународне финансијске помоћи Атини,

Договор о финансијској помоћи Атини биће одобрен под строгим условима, који укључују мере штедње, фискалне и друге реформе, а вредност се процењује на 85 милијарди евра.

"Тај програм ће пропасти, без обзира на то ко се прихвати задатка да га примени", каже Варуфакис, који је на питање колико ће времена бити потребно да реформе пропадну, рекао да су већ пропале.

Варуфакис је поднео оставку на место министра финансија раније овог месеца, а тај гест је у европској јавности оцењен као уступак министрима финансија еврозоне, са којима је грчки министар често био у сукобу.

Бивши министар финансија рекао је да грчки премијер Алексис Ципрас, који је признао да не верује у програм реформи, није имао избора него да потпише споразум.

"Дато нам је да бирамо, или да капитулирамо, или да нас погубе. Ципрас је одлучио да је капитулација исправна стратегија", истакао је Варуфакис.

Ципрас је синоћ спровео реконструкцију владе у којој више неће бити места за оне који су се противили усвајању пакета кључних реформи у парламенту.

Досадашњег министра енергетике Панајотиса Лафазаниса, једног од најжешћих критичара предложених мера у редовима владајуће Сиризе, замениће Панос Скурлетис који је досад био министар рада. На његово место доћи ће досадашњи министар за административну реформу Јоргос Катугалос.

Заменик министра финансија биће Трифон Алексијадис уместо Нађе Валавани, која је поднела оставку прошле недеље. Актуелни министар финансија Еуклид Цакалотос остаће на тој позицији, пренео је Ројтерс.

Заменик министра одбране биће Кристофорос Вернардакис, док је Олга Геровашли, посланица Сиризе, именована за портпарола владе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се