Читај ми!

Варуфакис поднео оставку

Грчки министар финансија Јанис Варуфакис поднео је оставку након што су, како је образложио, европски партнери у преговорима о дугу Грчке изразили жељу да он у њима не учествује. Варуфакиса ће, највероватније, наследити Еуклид Цакалотос, координатор преговора Атине са повериоцима, јавља Ројтерс.

Оставка грчког министра финансија уследила је јутро после референдума на којем су грађани Грчке рекли "не" условима поверилаца.

Варуфакис је своју одлуку о оставци најавио на Твитеру, а на свом блогу је објаснио и разлоге за такву одлуку, пренеле су агенције.

"Референдум од 5. јула ће остати записан у историји као јединствен тренутак када је један мали европски народ устао против дужничког ропства. Као и свака борба за демократска права, тако и ово историјско одбацивање ултиматума еврогрупе од 25. јуна долази са високом ценом која мора бити плаћена. Из тог разлога је од суштинског значаја да велики капитал који је нашој влади омогућио одговор 'не', одмах инвестирамо у 'да' и у одговарајућу одлуку, односно у постизање споразума који подразумева реструктурирање дуга, мању штедњу, прерасподелу у корист оних који су у проблемима и праве реформе", наводи Варуфакис на свом блогу. 

"Недуго након што су саопштени резултати референдума, стављено ми је до знања да би одређени учесници преговора из еврогрупе и разни 'партнeри' више волели да 'одсуствујем' са састанака, што је премијер оценио као потенцијално корисно за постизање договора. Из тог разлога, данас напуштам Министарство финансија", објавио је Варуфакис.

"Сматрам да је моја дужност да помогнем Алексису Ципрасу да искористи, ако му то одговара, капитал који нам је грчки народ дао кроз јучерашњи референдум. А ја ћу носити презир поверилаца са поносом. Ми левичари знамо како да делујемо колективно не марећи за привилегије функције. Подржаћу у потпуности премијера Ципраса, новог министра финансија, и нашу владу. Надљудски напор да се испоштује храбри народ Грчке, а чувено "оxи" (не) дато демократама широм света, тек почиње", закључио је Варуфакис у блогу. 

Агенција Ројтерс, позивајући се на изворе у грчкој влади, јавља да је најозбиљнији кандидат за Варуфакисовог заменика Еуклид Цакалотос, координатор преговора Атине са повериоцима.

Варуфакисов наследник требало би да буде именован после састанка политичких лидера, који са прекидима траје од 10 сати по грчком времену (девет по средњоевропском). Ципрас и председник Грчке Прокопис Павлопулос разговарају са председницима седам парламентарних странка.

У паузи састанка, премијер Ципрас је телефоном разговарао са председником Европске централне банке Мариом Драгијем и руским председником Владимиром Путином, док је Павлопулос разговарао са француским колегом Франсоа Оландом.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се