Читај ми!

Реаговања на референдум, самит еврозоне у уторак

На исход референдума у Грчкој реаговали су бројни званичници. Председник Европског савета сазвао самит еврозоне након што су Ангела Меркел и Франсоа Оланд затражили састанак у уторак. Дејвид Камерон сутра са министрима о резултатима референдума. Заменик руског министра економије оценио да би могући излазак Грчке из еврозоне био нека врста шок терапије за ЕУ.

Председник Француске Франсоа Оланд и немачка канцеларка Ангела Меркел састаће се у понедељак у Јелисејској палати у Паризу како би разговарали о резултатима референдума у Грчкој. У међувремену, лидери Француске и Немачке сагласили су се, у телефонском разговору, да би требало одржати састанак лидера еврозоне у уторак и да треба поштовати глас грађана Грчке.

Председник Европског савета Доналд Туск сазвао је самит еврозоне за уторак увече, преноси Ројтерс. 

Истовремено, британски премијер Дејвид Камерон најавио је да ће сутра одржати ванредни састанак са саветницима и кључним министрима. 

Немачки вицеканцелар и шеф владајућих социјалдемократа Зигмар Габријел изјавио је да се преговори о новом програму финансијске помоћи Грчкој тешко могу замислити пошто је већина грађана на референдум одбила услове међународних поверилаца.

"Одбијањем правила еврозоне преговори о програму вредном више милијарди тешко да се могу замислити. Лопта је сада у дворишту Атине", поручио је Габријел у изјави за лист Тагешпигел.

Оценио je да Ципрас и његова влада воде грчки народ путем горког одрицања и безнађа. Грчки премијер је, како је истакао Габријел, срушио "последњи мост преко којег су Европа и Грчка могле да направе компромис".

Огласио се и шеф немачке дипломатије Франк Валтер Штајнмајер рекавши да се резултати грчког референдума морају прихватити. 

Председник Европског парламента Мартин Шулц изјавио је да Грчкој и еврозони предстоје тешка искушења и критиковао грчку владу због неодговорног понашања. 

Због већинске одлуке Грка против предлога ЕУ и ММФ-а, потребно је да грчка влада премијера Алексиса Ципраса преда нове предлоге, истакао је аустријски канцелар Вернер Фајман.

"Сада је на грчкој влади да предложи како треба наставити", нагласио је Фајман у саопштењу и истакао да растуће сиромаштво у Грчкој захтева конкретне хуманитарне мере.

Шеф италијанске дипломатије Паоло Ђентилони изјавио је да сада треба поново покренути напоре да се постигне споразум са Грчком.

"Сада је време да почнемо да покушавамо да поново постигнемо споразум. Али не може се побећи од грчког лавиринта са слабом Европом која не бележеи раст", написао је Ђентилони на Твитеру.

Белгијски министар финансија Јохан ван Овертвелт изјавио је да ће грчко одбијање на референдуму понуде поверилаца закомпликовати ситуацију.

Ван Овертвелт, у једној од првих рекација из ЕУ на резултате референдума, рекао је да врата остају отворена за преговоре с грчком владом "буквално, за неколико сати".

Ако се као крајњи резултат грчког референдума испостави одговор "не", онда за ту земљу нема другог избора него да напусти еврозону, изјавила је пољска премијерка Ева Копач.

Грчка је на референдуму направила корак ка изласку из еврозоне, изјавио је заменик руског министра економије Алексеј Лихачев.

"Не можемо да не разумемо ово као корак ка изласку из еврозоне", рекао је Лихачев, али је и додао да је преурањено тврдити да ће Грчка одабрати такав пут.

Лихачев је оценио да би могући излазак Грчке из еврозоне био нека врста шок терапије за Европску унију и додао да очекује пад евра у односу на долар, али не катастрофалан, пренела је агенција Тас.

"Ако ЕУ извуче добре закључке, то би могло донети буџетско оздрављење у еврозони, што ће утицати и на раст европске валуте", рекао је Лихачев.

У првим реаговањима на исход референдума у Грчкој, немачки политичари оценили су да је то "тежак резултат" и да су сада лоше шансе за даљи пакет помоћ Грчкој. 

Заменик Ангеле Меркел у Хришћанско-демократској унији Јулија Клекнер упозорила је да Европска унија није савез у коме ће једни индивидуално одређивати правила игра, а други плаћати. 

Заменик шефа посланичког клуба владајуће Социјалдемократске партије у Бундестагу Карстен Шнајдер оценио је да ће грчко "не", које се назире на референдуму, бити "веома, веома тежак резултат" и да то доводи у питање да ли се са грчком владом уопште може даље преговарати. 

"Не знам како се уопште још може наћи 'најмањи заједнички именилац'", рекао је Шнајдер, који је међу првим немачким политичарима коментарисао прелиминарне резултате, на основу 30 одсто избројаних гласова, према којима води опција против предлога ЕУ и ММФ-а.

Заменик шефа посланичког клуба демохришћана у Бундестагу Ралф Бринкхаусе оценио је да сада постоје лоше шансе за даљи пакет помоћ Грчкој.

"Код нас је увек важила и важи девиза: Помоћ у замену за реформе. Ако грчка влада не изводи реформе и ако сада има покриће народа за то, онда ће заиста бити тешко да се даљи пакети помоћи покрену", рекао је Бринкхаус.

Шеф опозиционе немачке партије Зелени Џем Ездемир нагласио је забринутост због грчког "не" које се назире. Он је рекао да ће проблеми високо задужене Грчке ионако и даље остати проблеми Европе.

Лидер најутицајније опозиционе странке у Аустрији, Слободарске партије (ФПО) Хајнц-Кристијан Штрахе, сматра да је једина логична последица одлуке на референдуму иступање Грчке из еврозоне. 

Лидерка десничарског Нациналног фронта Марин Ле Пен поздравила је резултате грчког референдума.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се