Читај ми!

Грабар Китаровић: Спорове решавати у духу добросуседства

Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић у посланици поводом 25. јуна, Дана државности, поручила је да сва отворена питања са суседима треба решавати у духу добросуседства и перспективе заједничке европске будућности, на начин да се покаже зрелост и подели успех.

"Хрватска има интересе и у својем југоисточном суседству, оне трајне стабилности и бољитка свих држава. То се може остварити само унутар Европске уније и Северноатлантског савеза, за оне које то желе", навела је хрватска председница у посланици уочи Дана државности, а преноси Бета.

Хрватска председница се посебно обратила младима које је позвала да, упркос кризи, не напуштају земљу и оценила да се треба посветити дефинисању циљева будућности, а не исцрпљивати непотребним поделама у друштву.

"У овом тренутку се са захвалношћу присећамо свих домољуба који су током наше дуге историје исписивали странице борбе за слободу и самосталност. Посебну захвалност морамо изразити хрватским бранитељима из Домовинског рата који су на челу с првим председником Фрањом Туђманом, у заједништву сa хрватским народом и свим грађанима, највише заслужни што данас имамо властиту државу", истакла је Грабар Китаровић.

Наводи и да симболи осуђених тоталитарних идеологија не смеју и не могу да имају места у хрватском друштву и казала да свако њихово истицање наноси немерљиву штету угледу државе.

Премијер Зоран Милановић честитао је грађанима Дан државности и нагласио да је пред Хрватском циљ да државу учини још уређенијом, развијенијом и богатијом земљом, бољим друштвом за све њене грађане.

Дан државности обележава се низом манифестација, а завршиће се великом прославом уз културно-забавни програм на загребачком језеру Бундек и концертом Загребачке филхармоније.

У Хрватској се Дан државности слави 25. јуна у знак сећања на дан када је 1991. године донета одлука о покретању поступка раздруживања од осталих бивших југословенских република.

Одлука о раскиду државноправних веза с бившом СФРЈ уследила је три месеца после Брионске декларације, којом се Хрватска, на захтев Европске комисије, обавезала на тромесечно одлагање одлуке о самосталности.

Сабор је 8. октобра 1991. једногласно утврдио да се Република Хрватска више не сматра легитимним и легалним ниједно тело СФРЈ, односно да не признаје правне акте било којег тела бивше федерације, која више као таква не постоји. Тај дан, ; 8. октобра, у Хрватској се обележава као Дан независности.

До 2001. године Дан државности се обележавао 30. маја када је 1990. конституисан први вишестраначки Сабор.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво