Читај ми!

Грчка државна телевизија поново емитује програм

Државна телевизија Грчке ЕРТ емитовала је данас свој први програм, после две године откада ју је једна од претходних влада угасила, у оквиру најдрастичијих мера штедње.

Поновно емитовање програма запослени су дочекали загрљени и са сузама у очима, преноси Ројтерс.

Левчарски премијер Алексис Ципрас, који с великим напорима настоји да постигне споразум за ЕУ и ММФ "готовина за реформе", позвао је ЕРТ да затвори "велику рану" у спасавању земље.

Поновно отварање државне телевизије био је један од његових приоритета у оквиру напора да укине један од резова које су кредитори захтевали.

Запослени су се окупили рано јутрос спремајући се да представе свој први ток-шоу. Пред почетак, на програму су приказани снимци неких од најпознатијих знаменитости Грчке, уз интонирање националне химне.

"Ово је посебан дан за Грке и све који воле њих и Грчку и слободно информисање", рекао је водитељ Никос Агелидис на почетку програма. Док су водитељи најављивали програм, у дну екрана је стајала трака са натписом: "Повратак ЕРТ-а после две године таме".

Покретање ЕРТ-а кошта 300 милиона евра, а та телевизија била је замењена много слабијим емитером НЕРИТ који ће сада бити спојен са ЕРТ-ом. Запослени су се током ове недеље попели на врх своје зграде где су уклонили слова Н и И из свог лога.

Ципрасова Сириза назвала је поновно отварање телевизије великом победом демократије, а поводом тог догађаја планиран је и вечерњи концерт испред седишта телевизије.

Влада је најавила да ће сви од приближно 2.500 запослених који су проглашени вишком, уклучујући и 600 новинара, бити поново запослени, што ће коштати око 30 милиона евра годишње, а покриваће и месечне трошкове за струју.

ЕРТ је затворена 11. јуна 2013, после чега су уследили протести хиљада људи на улицама, што је довело до повлачења партнера из тадашње коалиционе владе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се