Милановић: Ултиматуми бранитеља нису решења

Хрватски премијер Зоран Милановић рекао је да ултиматуми које у разговорима постављају хрватски бранитељи нису добри и да се с њима не може нигде доћи, али да ће и даље бити стрпљив и упоран.

Коментаришући последњи ултиматум бранитеља да именује новог преговарача уместо министра бранитеља Предрага Матића, Милановић је рекао да показује максималну вољу и да су бранитељи важни, али да је највећи део проблема из тога подручја наслеђен, преноси Танјуг.

Милановић је новинарима у Осијеку изјавио да је један део те популације, нажалост, недовољно збринут и да су неки људи препуштени сами себи, али да се део онога што су бранитељи навели као разлоге за протесте може решити јако брзо.

"Постоје неке принципијелне законске ствари и питања функционисања поретка, где требамо мало дуже разговарати. Немамо заиста ништа ни против кога, најмање против бранитеља ХВО из БиХ, јер знамо какав су допринос дали одбрани Хрватске, али ултиматуми нас не воде никуда и то није добро", поручио је Милановић и додао да ће бити стрпљив и упоран.

Премијер није хтео да коментарише тврдње представника бранитељских
удружења да они који су учествовали у агресији на Хрватску имају превелика права, казавши само да, ако је то истина, томе сигурно није допринео он или његови министри.

"Огроман део тога стања је наслеђен, могу прихватити одређене
приговоре да је било неких неспретности с наше стране, неке ствари можемо можда поправити, али за оно што је системски занемаривано 15-20 година, ја у овоме кратком раздобљу не могу одговарати. Требаће ми мало више времена и поверења грађана, али то ће зависити од свих грађана Хрватске", поручио је Милановић.

Данашњи састанак представника хрватске Владе и ратних ветерана који су у протесту, завршио се договором да ће се разговори наставаити по радним групама, али и инсистирањем демонстраната да преговоре убудуће не води ресорни министар Предраг Матић.

Ђуро Глогошки, један од вођа бранитеља који у шатору пред ресорним министарством протестују скоро осам месеци, изјавио је новинарима да ветерани не желе преговоре с Матићем јер он "обмањује премијера".

Пошто ће се разговори наставити по радним групама (за питања пензија, здравствене заштите и друго), Матић може бити члан неке од њих, додао је Глогошки.

Састанку је присуствовао и премијер Зоран Милановић, који је раније напустио скуп, а новинарима је поручио да је "све ОК" и да "људи горе разговарају", а разговоре је раније напустио и министар одбране Анте Котромановић.

Данашњи сусрет ветерана с представницима владе наставак је прошлонедељног састанка. Прошлог понедељка Милановић је примио учеснике протеста, пошто су се сукобили с полицијом.

Протесте су започели стопостотни инвалиди и ветерани 20. октобра прошле године и непрекидно их одржавају, тражећи решавање својих проблема, оставку ресорног министра и његових сарадника као и доношење уставног закона о правима хрватских ратних ветерана и чланова њихових породица.

На прошлом сусрету Милановића са представницима ветерана покренуто је више тема, међу којима и спорно пребацивање њихових примања у ресор социјале, смањене пензије, тзв. "регистри агресора на РХ", проблеми инвалида припадника ХВО, регистар бранитеља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се