Читај ми!

"Бомба" тресе Македонију, прислушкивани и амбасадори

Македонске тајне службе су последњих година, осим 20.000 држављана Македоније, прислушкивали и "амбасадоре шест најутицајнијих страних држава", тврди лидер опозиције Зоран Заев. Директне претње упућиване су судијама и тужиоцима. Премијер Никола Груевски координисао "осветничку акцију" против финансијера некадашње телевизије А1, тврди СДСМ.

Лидер македонског опозиционог Содијалдемократског савеза Зоран Заев изнео је серију нових оптужби против премијера Николе Груевског и његових најближих сарадника, тврдећи да су мењали законе како би се осветили политичким неистомишљеницима, прислушкивали амбасадоре и претили тужиоцима и судијама.

Осим тих оптужби, Заев је најавио да ће ускоро објавити и серију доказа којима ће бити разоткривене "невиђене" малверзације током избора 2011, 2013. и 2014. године.

"Нека чека јавност. Избори су врх. Начин на који су спровођени 2011, 2013. и 2014. године није виђен нигде другде на свету", рекао је Заев, који је у петак изнео пету серију доказа о афери прислушкивања око 20.000 грађана Македоније.

Шеф македонске опозиције објавио је снимке телефонских разговора премијера и министра транспорта, на којима се чује ток договора о хитној промени урбанистичких планова и рушењу тржног центра "Космос" чији је финансијер био власник Телевизије А1 Фијат Цаноски.

Заев је навео да СДСМ поседује снимке претњи судијама и тужиоцима, прислушкиване разговоре амбасадора "шест најутицајнијих држава", као и доказе да су, осим мобилних, прислушкивани и фиксни телефони, али и интернет комуникације.

"Њих шесторица су из најутицајнијих држава. Нећу да говорим о детаљима, јер имамо намеру да им то саопштимо. Нећемо да се са тим наслађује јавност", рекао је Заев.

Уколико се ове оптужбе покажу као тачне, то би могло представљати крај политичке каријере Николе Груевског и његове партије ВМРО–ДПМНЕ.

Премијер Груевски је, пре два дана, одбацио оптужбе опозиције да покушава да прислушкивањем контролише целу Македонију, наводећи да неће дозволити дестабилизацију државе, а да евентуалне злоупотребе треба да потврде државни органи.

Македонски премијер је такође навео и да га прислушкују тајне службе. Раније је оптужио Заева да ради за стране обавештајне службе. 

 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се