Читај ми!

Председник Сабора: Треба да живимо у толеранцији

Сви хрватски грађани једнаки су пред законом и обезбеђена је равноправност свих мањина, рекао је председник Сабора Јосип Леко у разговору с учесницима регионалног пројекта "Умрежавање за интеграцију мањина", који окупља младе Србе из Хрватске и Хрвате из Србије.

Реч је о едукационом програму који спроводи Српско народно веће (СНВ) у сарадњи с Новинарском школом из Новог Сада и Демократским савезом војвођанских Хрвата са циљем умрежавања младих који желе да се баве радом у својој друштвеној заједници, саопштено је из Канцеларије председника Сабора, преноси Танјуг.

Леко је подсетио да су у преамбули хрватског Устава набројане 22 националне мањине и оценио да Хрватска подстиче мањине да задрже своју самобитност, културу, језик, веру и традицију.

"Треба да живимо у толеранцији, сарадњи, међусобном уважавању и помагању. Интеграција је лепа, али не сме бити наметнута него треба бити природан друштвени процес", рекао је Леко, преноси Хина.

Леко је додао да "никад не можемо бити до краја задовољни спровођењем законске и уставне равноправности националних мањина јер тај процес никад није завршен", оценивши да је хрватско друштво, с обзиром на недавни ратни сукоб, ипак остварило велик напредак у кратком раздобљу.

Представнике војвођанских Хрвата занимало је да ли ће Леко посетити њихову заједницу, а он је изразио спремност да се с њима састане приликом службене посете Србији, за који је добио позив од председнице Скупштине Србије Маје Гојковић, наводи се у саопштењу из Сабора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара