Читај ми!

Посланици Сиризе подржали споразум са Еврогрупом

Грчки премијер Алексис Ципрас добио је, на матаратонском састанку са посланицима своје партије Сириза, подршку споразуму са Еврогрупом. Радикални левичари за данас поподне заказали протест против Ципрасове владе.

Ципрас је парламентарце обавестио и о преговорима Грчке са њеним међународним кредиторима, преноси Танјуг.

Према изворима из владе, Ципрас је затражио од својих посланика да подизањем руке покажу да ли подржавају споразум са Еврогрупом и већина се изјаснила "за", известила је АНА.

"Резултат споразума зависиће и биће процењиван у односу на начин на који радимо као влада. Брзо покрећемо рад владе и управљамо на основу мандата народа. Сачекаћемо да видимо процес у страним парламентима и онда ћемо у наредна два до три дана формулисати политички предлог", рекао је Ципрас на крају састанка.

Састанак је одржан иза затворених врата и трајао је више од 11 сати, пренео је АП.

Неки од посланика Сиризе и министри инсистирали су на томе да предизборна обећања треба да буду одржана, а међу њима је најдиректнији био посланик те странке у Европском парламенту Манолис Глезос, који се у отвореном писму извинио грчким грађанима, "јер је подржавао илузију".

Глезос из је позвао да реагују "пре него што буде прекасно".

Министри финансија еврозоне су, по завршетку једночасовне телефонске седнице у уторак одобрили четворомесечно продужење програма финансијске помоћи Грчкој.

Тиме је лоптица пребачена у двориште националних парламената 18 земаља Еврогрупе који сада треба да одобре продужење програма помоћи Атини.

Прве демонстрације против нове владе

Због изневеравања предизборних обећања, у Атини су за данас поподне заказане прве демонстрације против нове коалиционе владе левице и деснице која је на власти свега три недеље.

На протест испред грчког парламента позвала је коалиција десет радикално левичарских организација "Антикапиталистичка Левичарска Сарадња за Преврат" чија скраћеница АНТАРСИА на грчком значи "побуна", "устанак".

У прогласу пред демонстрације, АНТАРСИА осуђује прошлонедељни споразум Владе и еврогрупе о продужавању програма кредитне помоћи Грчкој, као "неприхватљиво потчињавање захтевима кредитора".

Тај споразум у чијој изради је учествовала грчка влада, "у директном је сукобу са жељама, очекивањима и захтевима радничког покрета и народа за окончавање штедње и напуштање катастрофалних меморандума (поверилаца) и срамотног туторства, као и за раскид, а не за компромис са интересима банкара, и за то да нам се врати опљачкано и да стекнемо оно што нам припада", пише у прогласу објављеном у грчким медијима.

АНТАРСИА Влади посебно замера што је одустала од обећаног повећања плата, што се апсолутна предност даје поправљању државног буџета, а не положаја привреде и грађана, што се Влада обавезала да ни једну меру убудуће неће предузимати самостално, без сагласности поверилаца.

Влада је тиме, сматра АНТАРСИА, не само изневерила предизборна обећања, већ је и ублажену политику коју је изнела у програмској изјави у Скупштини када је ступила на власт, одложила "на Куково лето" што "значи потпуно подлегање уценама Брисела".

АНТАРСИА захтева обустављање отплате државних кредита, напуштање евра и ЕУ, национализацију и радничку управу у банкама и великим државним предузећима.

Са сличним захтевима и такође на демонстрацијама сада владајућа странка СИРИЗА је стекла популарност и победила на јануарским посланичким изборима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво