Успешно прикупљање оружја у Хрватској

Током прошле године хрватској полицији предато је готово 900 комада разног оружја и више од 500 килограма експлозива, као и велике количине мина и муниције.

Резултати акције "Мање оружја, мање трагедија" најефикаснија је кампања у прикупљању оружја у историји УН", саопштила је хрватска полиција, преноси Танјуг.

Одазивајући се на континуиране позиве, грађани су у 2014. години полицији предали 869 комада разног оружја, 7.431 комад разних минско-експлозивних средстава, 336.844 комада муниције и 509,96 килограма експлозива, саопштио је МУП.

Подаци су још импресивнији ако се гледа период од покретања акције у септембру 2007, од када је прикупљено више од 3,3 милиона килограма експлозива, готово 9.500 комада разног оружја, преко 87.000 комада разних минско-експлозивних средстава и готово четири милиона комада муниције.

У МУП-у зато закључују да је акција "Мање оружја, мање трагедија" најефикаснија кампања у прикупљању оружја у историји УН и да је најуспешнија у региону, преноси агенција Хина.

Акција омогућава добровољну предају забрањеног и дозвољеног оружја без временског ограничења, а против свих који се одлуче на предају не покреће се прекршајни ни кривични поступак.

Добровољна предаја оружја односи се на све врсте, посебно на забрањено аутоматско оружје, ватрено оружје скривено у другим предметима, војне пројектиле с експлозивним пуњењем, експлозивно оружје и његове делове, муницију с пробојним, експлозивним или запаљивим зрнима, војно оружје и слично.

Како подсећа МУП Хрватске, акција је заснована на Споразуму о сарадњи између МУП-а и Програма Уједињених нација за развој (УНДП) у Хрватској, потписаног 2007. године.

Споразум је потписан после измена Закона о оружју, чија је главна новина омогућавање временски неограничене добровољне предаје забрањеног и дозвољеног оружја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво