Читај ми!

Додик положио заклетву

У Бањалуци је конституисан нови сазив републичког парламента, а њему ће у наредне четири године председавати Недељко Чубриловић. На свечаној седници заклетву је положио нови-стари председник Републике Српске Милорад Додик.

Милорад Додик je најавио је да ће до краја седмице именовати мандатара за састав нове Владе РС.

На унутрашњем плану, председнику Милораду Додику приоритет је економска стабилност Републике Српске, јачање домаће привреде, низ реформи које ће променити пословно окружење и привући стране инвеститоре, јавља репортер РТС-а из Бањалуке.

Посебно ће инсистирати на реформи правосуђа без које, каже, нема озбиљне борбе против криминала и корупције. Управо је то истакао као највећег непријатеља Репбулике Српске.

На регионалном плану, најзначајнија му је сарадња са Србијом која је, каже, на завидном нивоу, а настојаће да у свим областима буде унапређена.

На међународном плану, циљ Републике Српске је пут ка Европској унији.

Неће одустати од сарадње са Руском Федерацијом, коју види као важног партнера. Зато је увођење санкција Русији нешто о чему неће разговарати.

Интересантно је што је рекао да Република Српска нема ниједан проблем са Сједињеним Државама, захвалан је за подршку коју пружају, а да су проблеми протеклих година били поједине дипломате које су, каже, износиле озбиљне неистине.

"Република Српска није само политички организована заједница да би неко у њој био власт или опозиција, она је наше животно опредељење", рекао је Додик.

"Зато очекујем од свих нас, од будуће владе, да заједно будемо гаранција ситрајности и неуништивости РС као демократски уређене заједнице свих њених људи и грађана који овде живе, без обзира на националну и верску припадност", додао је Додик.

Према закону, у року од 10 дана председник Републике Српске треба да саопшти ко ће бити нови мандатар. После тога почиње да тече и законски рок од 40 дана за састав нове владе.

Спекулише се да би на челу нове владе поново могла да буде Жељка Цвијановић. Ипак ћемо сачекати неколико дана у којима ће председник Републике обавити консултације са представницима свих политичких партија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара