Хапшења због тероризма у БиХ

Припадници Државне агенције за истраге и заштиту Босне и Херцеговине ухапсили су, у наставку акције "Дамаск", на ширем подручју БиХ 11 особа које се доводе у везу са тероризмом, саопштила је СИПА.

Поред хапшења осумњичених, претресени су објекти на више локација на подручју Сарајева, Зенице, Какња, Маглаја и Живиница у циљу проналаска и привременог одузимања предмета који могу послужити као доказ у даљем поступку, преноси Танјуг.

Ухапшени се сумњиче се да су починиле кривична дела финансирање терористичких активности, јавно подстицање на њих и врбовање, организовање терористичке групе, све у вези са кривичним делом тероризам, као и кривично дело противзаконито формирање и придруживање страним паравојним или параполицијским формацијама.

Осумњичени се доводе у везу са финансирањем, организирањем и врбовањем држављана БиХ за одлазак у Сирију и Ирак, учествовањем у оружаним сукобима у Сирији и Ираку борећи се на страни радикалних терористичких група и организација.

Од почетка избијања оружаних сукоба у Сирији и Ираку, Државна агенција за истраге и заштиту континуирано прикупља информације и сазнања која се односе на одлазак држављана БиХ на сиријско и друга страна ратишта.

Након утврђивања потребних чињеница и потврђивања основа сумње, на предлог Агенције, Суд и Тужилаштво БиХ издали су наредбе за претресе и хапшења.

Акција је резултат вишегодишње сложене криминалистичке истраге којом је био обухваћен већи број особа које се доводе у везу са терористичким активностима.

У овој акцији у септембру је ухапшено 16 особа, међу којима и Хусеин Боснић, познатији као Билал, један од вођа вехабијске заједнице у БиХ који се налази у притвору.

У седишту СИПА формиран је оперативни штаб акције који координира целокупне активности на терену у којима учествује више од 100 полицијских службеника, а изводи се у сарадњи са припадницима Обавештајно-безбедносне агенције БиХ, МУП-а Зеничко-добојског кантона, МУП-а Тузланског кантона и МУП-а Кантона Сарајево.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво