Светски медији о изборима у БиХ

После општих избора у Босни и Херцеговини, одржаних у недељу, светски медији су у извештајима сложни у оцени да у подељеној и сиромашној европској земљи воде националисти. Тежња за послом и етничке тензије обојили су изборе у БиХ, наводи британски Би-Би-Си и оцењује да тензије између Бошњака, Срба и Хрвата остају на високом нивоу.

Поједини делови земље теже независности од Сарајева, главног града једне од најсиромашнијих земаља Европе, наводи Би-Би-Си у свом извештају, док други медији у Великој Британији подсећају и на фебруарске протесте који су били одраз великог незадовољства стањем у држави, преноси Танјуг.

"Ништа не функционише у овој земљи", каже Мирсада Грго за француски АФП, додајући да је ово била последња шанса за буђење народа.

Додаје да лидери три етничке групе нису успели да се договоре око кључних питања битних за напредак земље и њено чланство у Европској унији и да је такво понашање политичара узроковало да БиХ буде на зачељу просперитета у региону.

Дојче веле пише да је расположење у држави генерално лоше и да јучерашњи избори највероватније неће донети ништа ново.

Глас Америке истиче да националисти који воде, на основу раног пребројавања гласова, виде различиту будућност државе.

Такође, наводе да ће наставак пребројавања гласова највероватније донети резултат "шареног" састава државног парламента, што ће по правилу успорити креирање власти.

Медији у региону су, такође, посветили значајну пажњи изборима у суседној држави и углавном се баве изношењем прелиминарних резултата Централне изборне комисије.

Странка демократске акције највећи је добитник, а Социјалдемократска партија БиХ највећи губитник опших избора међу странкама које окупљају претежно бошњачко бирачко тело, наводи Хина.

Истовремено, додаје хрватска агенција ослањајући се на прве резултате објављене у страначким штабовима, највеће странке с хрватским и српским предзнаком поделиле су утицај међу хрватским и српским бирачима.

Према ноћашњим прелиминарним подацима Централне изборне комисије, највећи број гласова за бошњачког члана Председништва БиХ добио је кандидат СДА Бакир Изетбеговић, а за хрватског члана кандидат ХДЗ-а БиХ Драган Човић.

За српског члана још није известан сигуран победник, иако из супротстављених блокова, владајућег Савеза независних социјалдемократа и опозиционог Савеза за промене тврде да управо њихов кандидат Жељка Цвијановић, односно Младен Иванић, имају предност.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
23° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се