Читај ми!

Линта: Оправдан страх Срба да би могли да нестану

Срби се у Хрватској веома тешко запошљавају у државној управи, полицији, правосуђу, јавним предузећима, просвети, здравству и Центрима за социјални рад, каже Миодраг Линта. Сматра да је оправдан њихов страх да би ускоро могли да нестану.

Председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта сматра да низ чињеница показује да је оправдан и реалан страх Срба у Хрватској да би ускоро могли сасвим да нестану и да је главни проблем Срба у Хрватској дискриминација у поступању државних органа, као и у законодавству.

"Срби се веома тешко запошљавају у државној управи, полицији, правосуђу, јавним предузећима, просвети, здравству и Центрима за социјални рад. Посебан проблем је неразвијеност крајишког подручја где је проценат незапослености Срба између 50 и 80 посто", навео је Линта у саопштењу достављеном Танјугу.

Хрватска, како је навео, не показује вољу да се на подручју, северне Далмације, Лике, Кордуан и Баније и западне Славоније обнови инфраструктура и покрену развојни програми.

Каже да власт толерише говор мржње који је присутан у медијма, на концертима популарне музике, на утакмицама док се на фасадама зграда још увек могу прочитати поруке "Убиј Србина" или "Србе на врбе" и слично.

"Велик проблем представљају стална хапшења на основу Интерполових потерница који код прогнаних Срба стварају несигурност и негативно утичу на повратак. У Хрватској нема спремности да се обнове уништени антифашистички споменици и православне цркве и да се у програме историје и књижевности врати велики део избачене српске традиције. Најновији проблем јеста антићирилична кампања која преостале Србе у великој мери подсећа на ратни период, јер не могу да користе српски језик и ћирилично писмо у јавном животу", навео је Линта.

"Процес асимилације највећи проблем" 

Председник Коалиције удружења избеглица сматра да највећи проблем представља процес асимилације Срба отпочетка деведесетих година прошлог века.

Како се наводи у саопштењу тог удружења, Упокојени митрополит загребачко-љубљански Јован је 2006. године упутио писмо Светом синоду Српске православне цркве у коме је тврдио да је у Хрватској до тада прекрштено више од 30.000 Срба и да тај процес и даље траје.

Један од водећих хрватских интелектуалаца и председник Грађанског одбора за људска права Зоран Пусић је 2003. године јавно рекао да је од 1991. до 2003. године само у Загребу 20.000 деце православне вероисповести преведено у католичанство.

Поједини православни пароси истичу да су им се масовно обраћали родитељи са захтевима да деци издају потврде да су крштена.

С тим папирима иду код жупника и дају му сагласност да су њихова деца доборовољно прешла у католичанство.

Најчешћи разлози да Срби прелазе у католичанство јесте страх да не изгубе посао, а децу уписују на католичку веронауку да не би имала проблема у школи, јер је у јавном и свакодневном животу и даље доминантан став да су Срби агресори и злочинци, а Хрвати ослободиоци и жртве.

Када је својевремено Српско народно веће хтело да направи истраживање да се види шта се дешава са променом имена и презимена и националног идентитета надлежно министарство није хтело да достави тражене податке што појачава сумње да је велики број Срба прешао у католичанство и који се изјашњавају као Хрвати, наведено је у саопштењу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара