Читај ми!

БиХ, седми избори од Дејтонског споразума

У Босни и Херцеговини у недељу се одржавају општи избори, седми пут од потписивања Дејтонског споразума. Уписано је око 3.300.000 бирача, а листа званичника које грађани бирају прилично је дуга. Бира се трочлано Председништво у којем сваки конститутивни народ има представника. Затим, председник и потпредседник Републике Српске.

Грађани ће бирати и 518 посланика у чак 13 парламената: заједничком на нивоу БиХ, два ентитетска и 10 кантоналних скупштина.

Скоро летња температура у Босни и Херцеговини подгрева атмосферу пред, како кажу, једне од неизвеснијих избора. Спремно је око 5.500 бирачких места која би требало да буду отворена у седам часова.

До краја гласања, забрањена је свака врста предизборне пропаганде. На изборним листићима је око 7.700 кандидата и рекордних 98 политичких субјеката. У бројкама – 50 политичких странака, 24 коалиције, 24 независна кандидата, а цео изборни процес надгледаће 60.000 посматрача.

Пред бирачима Републике Српске су четири гласачка листића. На првом – кандидати за српског члана Председништва БиХ. Фаворити су Жељка Цвијановић из владајућег СНСД-а и Младен Иванић испред опозиционог Савеза за промене.

Посебни су листићи за посланике државног и ентитетског парламента, и четврти, најзанимљивији, на којем је дуга листа председничких кандидата.

Још се препричава ТВ дуел два фаворита. Да ли ће на челу Републике Српске остати Милорад Додик или ће то бити Огњен Тадић, иза којег стоји уједињена опозиција. За сваке изборе појачане су мере безбедности.

Портпаролка МУП-а Републике Српске Мирна Шоја каже да ће полиција РС превозити гласачке листиће кроз сам ентитет, а затим и до седишта ЦИК-а које је у Сарајеву.

У Сарајеву, главну битку за место бошњачког члана Председништва воде Бакир Изетбеговић, лидер СДА, и Фахрудин Радончић, досадашњи министар безбедности. С великом пажњом прати се и како ће проћи Социјалдемократска партија Златка Лагумџије.

Општи избори Босну и Херцеговину коштају око 4,5 милиона евра. Први прелиминарни резултати очекују се у недељу у поноћ, а коначни најкасније до 11. новембра.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се