Читај ми!

Предизборна тишина у БиХ

Јутрос у седам часова у БиХ је почела предизборна тишина која ће трајати до сутра у 19 часова, када ће бити затворена биралишта.

У периоду изборне тишине политичким странкама, коалицијама и независним кандидатима забрањени су изборни скупови и друге политичке јавне активности, преноси Бета.

Грађани ће сутра на општим изборима бирати чланове Предсједништва БиХ, заступнике у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ и Представничком дому Парламента Федерације БиХ, посланике у Народној скупштини Републике Српске, председника и потпредседнике РС и заступнике у 10 кантоналних скупштина у Федерацији БиХ.

За учешће на општим изборима оверено је 113 политичких субјеката, а 3,2 милиона грађана има право гласа у БиХ. Овогодишње изборе пратиће више од 8.000 посматрача.

Из Централне изборне комисије БиХ (ЦИК) саопштено је да ће први незванични резултати гласања бити објављени у поноћ 12. октобра за чланове Председништва БиХ, док ће прелиминарни резултати за све нивое власти бити познати 13. октобра.

Медији јављају да на бирачким списковима има и умрлих, о чему је ЦИК већ добио обавештење од једне породице.

"Мој супруг Радомир Судар је умро 2007. године и још увек се налази на бирачком списку, што ме је шокирало", рекла је Радомирова супруга Јасна Судар.

ЦИК је позвао грађане да пријаве све уочене неправилности.

Уочи одржавања општих избора, високи представник Валентин Инцко позвао је грађане да гласају и "не пропусте прилику за изградњу боље будућности".

"У недељу ће грађани Босне и Херцеговине одлучити кога желе овластити да се у следеће четири године ухвати у коштац са врло стварним проблемима с којима се свакодневно сусрећу, са недостатком радних места, корупцијом и слабим квалитетом услуга", рекао је Инцко.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
23° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се