Читај ми!

Линта: Не уклањати српске рушевине

Председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта упутио је отворено писмо хрватском премијеру Зорану Милановићу у којем тражи да Влада Хрватске забрани уклањање рушевина минираних српских кућа и привредних објеката без сагласности власника.

Миодраг Линта тражи да Влада Републике Хрватске јавно осуди "терористичке акције према Србима у Задру и другим хрватским градовима ван подручја ратних деловања и да се заложи да се казне кривци", преноси Танјуг.

Од Милановића тражи и да Влада Хрватске обезбеди законске могућности да власници минираних српских кућа и привредних објеката ван подручја ратних деловања у судском поступку остваре право на накнаду штете.

У писму прецизира да се још 1. јула обратио Милановићу, такође отвореним писмом, поводом одлуке градоначелника Задра Божидара Калмете да се уклоне остаци минираних српских кућа и привредних објеката без сагласности њихових власника и да, између осталог, хрватска влада јасно стави до знања властима града Задра и властима низа других локалних самоуправа да прекину најављене активности.

Основни предуслови за уклањање рушевина јесу, наводи Линта, да се срушени објекти обнове у првобитним габаритима или да се постигне договор о накнади штете, као и да се процесуирају одговорни за срушене српске куће и привредне објекте.

Подсећа да је 25. августа добио, у име премијера, одговор од Министарства правосуђа, који је потписала помоћница министра Рената Дука, у којем је наведено да "јавна власт има законску могућност интервенције у приватно власништво ако прети, између осталог, и опасност по здравље људи од зграда које су рушевине".

То, практично, значи да је влада дала сагласност локалним властима да могу уклањати српске рушевине без сагласности власника, јер је, наглашава Линта, тобоже у питању заштита јавног здравља и здравља грађана Задра.

"Пре уклањања рушевина минираних српских кућа и привредних објеката треба утврдити ко су били налогодавци и починиоци терористичких акција у Задру, али и у низу других хрватских градова. Један од предуслова истражних радњи јесте да се трагови терористичких акција не смеју уклањати. Процесуирањем одговорних за терористичке акције оштећени власници би стекли далеко веће шансе да добију накнаду штете", пише Линта.

Сматра да чињенице јасно указују да је главни мотив власти Задра да уклоне српске рушевине није брига за јавно здравље грађана, већ покушај да се избегне материјална и кривична одговорност за терористичке акције и пошаље порука да је Србима најбоље да се не враћају у свој завичај.

Председник Коалиције удружења избеглица подсећа у писму и на низ примера различитих видова притисака на Србе који су почели у Задру одмах након што је ХДЗ освојио власт, маја 1990. године.

Указује и на то да за уништене српске куће и привредне објекте и малтретирања Срба никада нико није одговарао и додаје да је, према мишљењима стручњака, толики број срушених кућа могао једино бити резултат осмишљене државне политике, а не деловања појединаца и група.

Линта наглашава да је са отвореним писмом Милановићу упознао првог потпредседника владе и министра спољних послова Србије Ивицу Дачића и председника Српског народног већа у Загребу Милорада Пуповца.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара