Читај ми!

РС, руски уметници, а не специјалци

Долазак веће групе руских држављана у БиХ, подстакао је нагађања медија из Федерације БиХ да је реч, наводно, о припадницима посебних руских полицијских јединица послатих у ту земљу са "сумњивим намерама". МУП РС демантује да су стигли руски специјалци.

Из Министарства унутрашњих послова Републике Српске, где гости бораве, то су демантовали, наводећи да је реч о уметницима, који ће учествовати у обележавању 100 година Првог светског рата, уз критику медија другог ентитета да шире информације којима узнемиравају јавност, преноси Танјуг.

И Служба за послове са странцима, која делује при Министарству безбедности БиХ, започела је провере да би утврдила о чему је тачно реч.

"Наше су провере показале да су 124 држављанина Русије заиста смештена у два хотела на подручју Лакташа. Тамо су стигли између 26. и 30. септембра, а разлози њиховог боравка у БиХ се утврђују", казала је Хини портпаролка Службе за послове са странцима БиХ Сања Шкулетић-Малагић.

Она је подсетила да држављани Русије у БиХ могу да улазе без виза и бораве до 30 дана.

Раније током дана Телевизија Федерације БиХ (ФТВ) објавила је да је крајем септембра преко граничног прелаза Рача са Србијом у БиХ, тачније на подручје РС, стигла група од 140 "руских специјалаца".

Уз део који се сместио у Лакташима поред Бањалуке, један број наводних специјалаца је, према тврдњама те телевизије, смештен у Центар за обуку полицијских снага МУП-а РС на Палама.

Вест о томе да је, наводно, група руских специјалаца "тајно стигла у БиХ" пренео је већи број читаних интернет портала у БиХ, па је МУП РС реаговао саопштењем, наводећи да су руски држављани који су тамо стигли углавном уметници и чланови уметничких друштава из Руске Федерације.

Они су, како се наводи, позвани да учествују на манифестацији поводом обележавања 100 година Првог светског рата коју организује Министарство просвете и културе РС у сарадњи с Руском Федерацијом.

Из МУП-а РС, медијске интерпретације доласка ове групе Руса у БиХ назвали су злонамерним и некоректним.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се