Читај ми!

Вуковар, недопустиво скидање двојезичних табли

Одлука Уставног суда Хрватске о питању двојезичности у Вуковару је јасна и каже да нема постављања нових двојезичних табли, али ни скидања старих, рекао председник Канцеларије државне управе у Вуковарско-сремској жупанији, Горан Бошњак.

Коментаришући последње скидање двојезичних табли са државних установа у Вуковару, Бошњак је навео да ће на ту канцеларију идуће недеље бити враћена двојезична табла, а они који поновно покушају да је скину, морају да буду свесни да тиме крше закон и одлуку Уставног суда, преноси Бета.

"Нећемо поставити нову, већ само вратити стару таблу. Скидање довјезичних табли је незаконито и супротно одлуци Уставног суда. Зато би оне требало да буду враћене на своја места све док се Статутом града Вуковара не уреди питање двојезичности како је и навео Уставни суд, за шта је рок годину дана", објаснио је Бошњак за агенцију Хина.

Како је додао, греше они који мисле да ће Статутом сасвим "избацити" двојезичност из Вуковара.

По његовом мишљењу, не могу сва места ни сви делови Вуковара да буду изузети од двојезичности, него само неки. Бошњак се зато заузима за смиривање напетости и стрпљење док се питање двојезичности не уреди Статутом града Вуковара.

Како подсећа агенција, група хрватских бранитеља скинула је пре неколико дана све двојезичне табле с државних институција у Вуковару, а она на згради полиције је оштећена.

Иако се штаб за одбрану хрватског Вуковара, десничарска организација која се бори против ћирилице, оградила од тог инцидента, неспорно је да је била зачетник скидања двојезичних табли, још од септембра прошле године.

Штаб је прикупио и потписе за референдум којим је желео да употребу ћирилице ограничи на места у којима живи поливина, а не трећина Срба као што сада Закон прописује, али је Уставни суд такво референдумско изјашњавање оценио недопустивим.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво