Хил: Додикова прича о отцепљењу део кампање

Амерички отправник послова у БиХ Николас Хил критиковао је председника Републике Српске Милорада Додика због његових ставова о отцепљењу РС од БиХ, нагласавши и да САД желе да Бошњаци имају "конструктивнију улогу" у БиХ, као највећа етничка група.

Николас Хил је оценио да Додик прича о отцепљењу, јер бирачима уочи предстојећих избора заказаних за 12. октобар не може да понуди одговоре на питања која их стварно муче, преноси Танјуг.

"Сигуран сам да ће Додик говорити о референдуму о независности РС сваких двадесет минута од данас па до 12. октобра. На неки начин, он је направио зачарани круг. Нема ништа да каже о економији", казао је Хил у интервјуу сарајевском Ослобођењу.

Хил је додао да је, без сумње, најважнија брига грађана РС корупција и потреба за новим радним местима, а Додик, уместо да говори о томе, говори о референдуму.

Понавља и да је Додикова, како је рекао, сецесионистичка реторика, један од разлога због којих инострани инвеститори не желе да дођу у РС па се привредна ситуација погоршава, а реакција на то је више приче о отцепљењу "и тако се зачарани круг затвара".

Оценио је и да неким политичким странкама у Федерацији БиХ такође одговара баш овакво Додиково понашање, а притом је алудирао на бошњачку Странку демократске акције (СДА) Бакира Изетбеговића.

Хил је разочаран предизборним слоганом СДА "У јединству је снага" који, по њему, имплицира да, уколико се племе држи заједно, онда ће то на неки начин донети просперитет.

"То одговара и једној и другој страни", констатовао је амерички дпломата и појаснио да би САД желеле да Бошњаци у БиХ, као највећа етничка група, имају "конструктивнију улогу".

"Желели бисмо да видимо међу бошњачким лидерима људе који могу да разговарају с различитим етничким групама, који имају сјајне односе не само с Турском него и с Хрватском, Србијом и Црном Гором", казао је Хил.

Како је упозорио, упркос фокусираности на проблеме у РС треба бити забринут и стањем у другом ентитету, Федерацији БиХ.

Истиче и да САД остају спремне да помогну у уставној реформи у БиХ и Федерацији, али тај процес би после избора морали да покрену политичари који добију поверење бирача.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво