Читај ми!

Румунија кажњена због репресије 1990.

Европски суд за људска права у Стразбуру осудио је Румунију због пропуста у истрази о насилном гушењу демонстрација у јуну 1990. у Букурешту.

Суд је наложио румунској држави да исплати одштете од 30.000 евра и од 15.000 евра двема жртвама тих догађаја, као и 12.000 за трошкове суђења, јављају румунски медији, а преноси Бета.

Супруг Дијане Мокану погинуо је током насилног гушења демонстрација у јуну 1990. године у Букурешту, док је Марина Стоику ухапсила и малтретирала полиција.

Стоика се обратио властима 2001. године, али је његов случај одбацио Врховни суд Румуније 2011. године, док истрага о смрти супруга Дијане Мокану до данас није окончана.

"Суд сматра да власти одговорне за истрагу нису предузеле све мере које би могле да доведу до идентификације и кажњавања одговорних за насилне догађаје", наводи Суд.

Удружење "21. децембар 1989" које окупља жртве гушења демонстрација које су довеле до пада режима Николаеа Чаушескуа у децембру 1989. године, такође се обратило Суду у Стразбуру.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво